hubert_tata Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Szperając w internecie znalazłem stronkę z planami http://plans.aerofred.com i tam model o ciekawym kształcie http://plans.aerofred.com/img52164.htm Mam odpowiednie wyposażenie po Windbusterze, więc szybko zacząłem klecić Cykadę. Trochę za szybko, bo wymyśliłem sobie sterowanie wysokością i lotkami, więc wznios skrzydeł dałem minimalny. Jak wstępnie złożyłem model, to jednak bez tego ogromnego wzniosu model sporo stracił ze swojego uroku. Może trzeba było zostawić wznios i dać ster kierunku... Popełniłem też inne błędy, które mam nadzieję jakoś zniweluję: gdyby ktoś się brał za ten model, to brak dźwigarów i miękka balsa na krawędzie skrzydła to zły pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zdjęcie, Panie kolego, zdjęcie! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zdjęcie, Panie kolego, zdjęcie! :-)Się robi Rozmiar modelu wyszedł po bezpośrednim odrysowaniu z ekranu laptopa :devil: rozp. 76cm, długość 52cm Waga kompletu bez pokrycia i malowanie (kadłub czymś polakieruję) to 94g Wyposażenie następne 90g, więc jeżeli poleci, to ciut powyżej 200g. Zostało dorobić te fatalne lotki i pokryć litespanem (akurat nie mam). PS Proszę nie pytać, co to jest to czarne w skrzydłach, bo to nie najlepszy pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 eeee oldtimer elektryczny to nie oldtimer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 PS Proszę nie pytać, co to jest to czarne w skrzydłach, bo to nie najlepszy pomysł. To nie będę pytał tylko zgadywał ;p Koszulki termokurczliwe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 PS Proszę nie pytać, co to jest to czarne w skrzydłach, bo to nie najlepszy pomysł. To nie będę pytał tylko zgadywał ;p Koszulki termokurczliwe ? Zgadłeś, ale jak teraz na to patrzę, to zupełnie bez sensu - chyba dodam normalny dźwigar, a nie jakieś balsowe 2x2 i to w środku (ale dziurki po szlifowaniu były, to ładnie pasowało). eeee oldtimer elektryczny to nie oldtimerTeż tak uważam, ale będzie elektryczny i kryty folią, a to już poważna profanacja.Dlatego nie jest to oldtimer, tylko takie coś na dwa dni nudy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Tak to wygląda po pokryciu i lakierowaniu: Edit 1: Nawet lata, ale niewiele dało się wyczuć z powodu porywistego wiatru. Poleciał w górę i coraz wyżej bez postępu do przodu; zakręt z wiatrem i model coraz dalej - tak ze dwa razy i modelu nie widać - puściłem gaz i spadł z wiatrem. Upadek bez sterowania i na szczęście żadnych szkód. Edit 2: Lata bardzo podobnie do konika polnego. Niby jakoś leci, ale w 1/3 to wiatr decyduje gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi