xader Opublikowano 29 Grudnia 2011 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam, Od wczoraj usprawniam swoje tg9x (1kohm do symulatora, er9x i frsky ) Do pelni szczescia brakuje mi wyswietlenie telemetri na er9x-frsky. Jednakze cos mi nie pasuje z frsky: Po zbindowaniu nie moge ustawic failsafe'a oraz telemetria nie dziala (po wylaczeniu odbiornika nic nie pyka). Przez pomylke hk - dostalem 2x dht, podpiolem drugie i objawy takie same. Pytanie: uszkodzony odbiornik? (dziala w tradycyjna strone) Zly Firmware czy moze cos innego?
misiekkk Opublikowano 29 Grudnia 2011 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Po pierwsze - zaktualizuj frsky do najnowszej wersji firmware - tak jak radzą na stronie firmowej frsky. Potrzebujesz do tego specjalnej przejściówki. Możesz mieć fabrycznie różny firmware w nadajniki i odbiorniku. Co do failsafe - różne wersje firmware mają różne sposoby ustawiania failsafe. Poczytaj w dołączonych manualach - może po prostu robisz to w niewłaściwy sposób. Co do wyświetlania telemetrii - ja wybrałem dodatkowy wyświetlacz ( zewnętrzny ) i jestem bardziej zadowolony. Można kupić oryginalny frsky albo jeszcze lepszy ;-) kukiego. Wzmocniłeś laminat w miejscu gdzie są piny żywicą ? Lubi pękać w tym miejscu przy częstym wkładaniu/wyciąganiu nadajnika. P.S. Szczecin ładne miasto - bylem tam przedwczoraj, po drodze do Świnoujścia. Tylko pogodę macie kiepską ;-)
xader Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2011 Coz sprobuje zaktualizowac FW - mam ta frsky receiver upgrade lite - potrzebuje tylko dorobic kabelek. Odnosnie failsafe - jedyna metoda wg frsky dla d8r-ii to krotkie przycisniecie bind'a - 0 reakcji w moim przypadku. O styki sie zabardzo nie martwie - DIY przylutowany z "drugiej" strony. Jestes bardziej zadowolony z zewnetrznego ekranu - probowales z er9x-frsky ? (telemetria na podstawowym wyswietlaczu tg9x) I jeszcze jedno pytanie: czy ktos korzystajac z er9x-frsky probowal wykorzystac tenze frsky receiver upgrade lite do konwersji frsky RS232<->ATMEGA 5V TTL ? Jak rozumiem sa 4 alternatywy: - Smartiepants board - ukladzik na podstawie schematu gruvin'a - RS232 uklad - wlasnie tenze frsky lite Filmiki: Wyglad LED'a frsky poprzez rozne tryby: - FW Upgrade - Telemetry (2Way) - 1Way - parowanie 1Way - parowanie 2Way - range check Parowanie To co mnie zdziwilo ze pomimo sparowania - musialem odsunac nadajnik zeby sie odbiornik z nadajnikiem widzialy.
pawel66 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Opublikowano 30 Grudnia 2011 To co mnie zdziwilo ze pomimo sparowania - musialem odsunac nadajnik zeby sie odbiornik z nadajnikiem widzialy. To normalne, odbiornik się przytyka od za mocnego sygnału.
Rekomendowane odpowiedzi