jarek556 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witam! Zabieram się właśnie do budowy Easy Stara II i robię research odnośnie klejenia. Propozycji jest dużo, ale ile głosów tyle sprzecznej wiedzy. Multiplex ostrzega przed używaniem epoxydów a zaleca cyjanoakryle. Cyjanoakryle są niby OK, ale przy większych powierzchniach za szybko wiążą i jak się nie trafi przy pasowaniu elementów to poprawić już się nie da. Są jeszcze jakieś UHU Pory i inne wynalazki o których też są rożne opinie. Celem eksperymentu wziąłem kawałek EPP (to jest prawie to samo co ELAPOR) przeciąłem na trzy kawałki i skleiłem CA (Bondini Plus) i epoxydem (Epidian+PAC 50/50). Po związaniu próbowałem rozerwać łączenie i okazało się że pianka rozrywa się poza miejscami łączenia. Samo miejsce łączenia jest wyraźnie mocniejsze od samej pianki. Z tego co czytałem to epoxyd nie jest zalecany ze względu na swoją sztywność i skłonność do kruszenia się. Z tego powodu postanowiłem użyć PAC, który daje spoinę elastyczną. Niestety nigdzie w necie nie znalazłem opinii o klejeniu EPP/Elaporu przy pomocy kombinacji Epidian/PAC a mam wrażenie że to załatwia problem kruchości - spoina jest elastyczna jak guma. A jakie są wasze opinie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Jeśli z oblotem nie spieszno to myślę, że zwykły klej polimerowy (np. Dragon) byłby idealny. Minus jest taki, że 100% wytrzymałość uzyskamy po ok. 2-3 tyg. Wtedy klej robi się sztywny, ale jednak jakaś minimalna elastyczność może pozostać. Polimer na pewno nie jest kruchy, a do rozerwania elementów potrzebna będzie duża siła. UWAGA! Klej polimerowy bąbelkuje po pewnym czasie dlatego trzeba pilnować, aby nie wybrudzić modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 A może klej na gorąco? elastyczny, mocna spoina i szybko wysycha :mrgreen: Ja kleiłem swojego F16 z Epp właśnie i jest gites Tylko trzeba uważać z temperaturą bo może piankę stopić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi