Skocz do zawartości

Pulso X2203/46 wybijanie łożysk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Potrzebuję wymienić łożyska w wymienionym silniku. Niestety się już rozsypały, a bieżnie ani drgną. Chyba są wklejone.

Jak to zrobić?

Opublikowano

Kiedyś miałem podobny problem :) . Zrobiłem to poprzez punktowe rozgrzanie łożyska. Wykorzystałem do tego palnik z lutownicy gazowej. Trzeba pamiętać o magnesach !!!.

Opublikowano

Trochę inny silnik i inny problem.

Są trzy wyjścia… :wink:

1. Bardzo proste. Włóż ten element do zamrażalnika na 2 – 3 godz. (raczej słaby pomysł)

2. Musisz znaleźć „wybijak” o średnicy kołnierza. Pamiętaj aby nie uszkodzić podstawy !!

3. Radykalne. Ochronić uzwojenia poprzez podkładkę i zastosować ‘punktowy’ palnik.

Jednak w każdy przypadku jest potrzebny ‘wybijak’ !!.

Opublikowano

No i tu jest problem, krawędź jaka zostaje do zahaczenia jest naprawdę mała 0,1-0,2mm. Do wybijania mam pręt z jakiejś ośki, może użyje czegoś twardszego (stary frez, stempel..)

Opublikowano

Mam ten sam silnik i mialem dokładnie ten sam problem.

Raczej bez drastycznych metod się nie obejdzie, spróbuj mocno naostrzyć cieniutki śrubokręt płaski i wyczuj minimalny luz między pierscieniem a statorem.

Żeby wybić dół (patrz foto) musisz wsadzić śrubokręt od strony zapałki i odwrotnie.

Pod uzwojenie podłóż kawałek gumy, inaczej tego nie zrobisz niestety a jeśli tak to chętnie się dowiem jak :)

Opublikowano

Co w którą stronę, to wiem, dzięki:) problem w tym, że wydaje mi się,że jak użyję więcej siły to nowe łożyska będę mógł zachować do następnego silnika...

Ale rozumiem że udało Ci się wybić używając siły bez podgrzewania?

Opublikowano

Nadzieja zawsze jest :D . Spróbuj zadziałać jak mówi Malker, jeżeli będzie ciężko to lekko podgrzej z tej strony (foto 2). Pamiętaj jednak pełna uwaga !.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.