GEX999 Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam, na w wstępie mówię, że pewnie nie ten dział, ale trudno. Zbliżają się zawody F1N i na modelarni wzięliśmy się za budowę rzutek. Ale pojawia się problem- nie bardzo ogarniam w jaki sposób wyrzucić model pod sufit sali gim. z zachowaniem małej prędkości lotu. Kiedy robię modele z małym obciążeniem powierzchni i cienkim kadłubem, albo się modelu nie da wyrzucić wysoko, albo listewka pęka. Kiedy obciążenie pow. jest większe model leci nieco wyżej, ale w tedy oczywiście szybko spada. Macie jakieś patenty na tego typu modele? W jaki sposób wyrzucić go na wysokość min. 7 metrów? Nie chodzi mi o komentarze typu "rzuć z całej siły", itp....Bardzo proszę o pomoc, bo już nie pierwszy raz zniechęca mnie ta pozornie łatwa klasa. :?
skraf Opublikowano 8 Lutego 2012 Opublikowano 8 Lutego 2012 Podaj swojego maila to prześle Ci projekt profesjonalnego szybowca F1N z węglowym kadłubem i dziecinnie prosta regulacja (dobrze wyregulowany robi 25sek).
GEX999 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Opublikowano 8 Lutego 2012 gex999@wp.pl Dzięki! Przy okazji dzisiaj oblatywałem model z mocnym kadlubem i wzmocnionym dźwigarem (ten czwarty http://www.sau.civ.pl/plany/plany.htm ) i osiągnąłem ok. 22 sekundy, a nawet wyciągnąłbym ok. 26 gdyby nie zwinięta zasłona na sali.
Rekomendowane odpowiedzi