Skocz do zawartości

Budowa Pelikana 2 m

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam rozpoczynam relacje z budowy modelu Pelikan rozpiętość około 2 metry, konstrukcja Antoniego Opoczki.

-jeśli coś robię źle albo mam złą technikę , proszę o uwagi bardzo mi to pomorze ponieważ ciągle szkole warsztat modelarski :)

Stateczniki będą konstrukcyjne(balsa 5mm)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Budowa kadłuba , zmodyfikowana kabinka :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy takie mocowanie statecznika , na zasadzie ułożenia go na środku kadłuba i przykładajac ekierke mierzyłem odległość od deski montażowej do statecznika , czy taka metoda jest dobra może macie lepsze prosił bym o rady:)

Dołączona grafika

Czy wewnątrz kabinki powinny być dodatkowe podłużnice ? Kabinka została wycięta nożykiem razem z podłużnicami górnymi:

Dołączona grafika

Opublikowano

Witam

1. Co prawda juz trochę za późno na modyfikacje ale... Ten model ma konstrukcyjnie za krótki nos( przód). Po wydłużeniu kadłuba można przesunąć do przodu wyposaźenie ( accu i serwa) dzięki czemu zaoszczędzimy na masie ołowiu, które trzeba będzie włożyć w przód modelu.

2. Serwa mikro w nosowej części modelu. Uciąg 1,5 kG wystarczy. Oszczędzamy na masie wyposażenia i balastu.

2. Skrzydło lepiej zmodyfikować , chyba że zamierzamy latać powoli i w b.słabym wietrze. Zalecam przekonstuować całą część natarcia aż po dźwigar główny, tutaj powinien być keson. Przeróbka relatywnie prosta, trzeba odjąć z żeber nadmiar materiału tak aby bezproblemowo przykleić pokrycie balsowe, oczywiście należy pogłębić miejsca w których przykleimy listwewki dźwigara. Gróbość poszycia kesonu 1,0 lub 1,5 mm balsa.

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.