Skocz do zawartości

laminowanie owiewki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mały problem otóz potrzebowałem owiewki z laminatu ale zastosowałem 2 warstwy tkaniny 45gr.

i całośc była po 6-7dniach jak papier zginała sie i wogole;/ nie tak jak chciałem;/ i tu pytanie czy moze powinienem zastosowac wiecej niz 2 warstwy tkaniny ,ze 4 czy 5 czy moze cos innego??

uzywałem zywice epidian chyba 53 i z1

za pomoc dziekuje:)

Opublikowano

Cześć

Najprościej zrób sobie próbki laminatu - 2; 4; 6 warstw i zobacz jaka sztywność będzie dla Ciebie OK (w zależności od wielkości i kształtu owiewki).

Zobacz w tym i tym poście jak ja robiłem owiewki.

Obie przeżyły kraksy i mają się nieźle. Tą drugą można by było zrobić lżej ale i tak potrzebowałęm masy na nos do wyważenia.

Grubośc tkaniny 50g/m2, bez przesączenia żywicą, to około 0.0375mm (4 warstwy = 0.15 mm).

Trzy warstwy (pokrycie) i klika wąskich pasków grubszej tkaniny lub lepiej grubszego rowingu (tworzące stelaż) w newralgicznych miejscach np. po długości i po obwodzie owiewki powinno być w sam raz dla prostej i niezbyt dużej owiewki. Warto dać kawałek grubszej tkaniny (lub np wywinąć kołnierz w miejscu gdzie będzie robiony otwór pod wał silnika (usztywni to dodatkowo owiewkę). Dobrze dać też grubszy pasek tkaniny po obwodzie gdzie owiewka będzie przykręcana do modelu.

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.