Maciej Ritmann Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Cześć braci modelarska, mam taką zagwostkę, posiadam model szybowca (już elektro) Ka8b rodem z NRD. rozpiętość 3metry, skrzydła dzielone, profil standardowy (ten najpopularniejszy nie wiem jak się nazywa) zwężający się, skrzydła są bez lotek, a chciałbym wyciąć je, jakoś wolę mieć lotki w samolocie. moja zagwostka jest taka, że nie wiem jak szerokie winny być, macie może jakieś sposoby jak określić wielkość lotek, czy "ciąć na oko"? Bardzo was proszę o podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Witaj Niestoj w "biblii" dotyczącej budowy szybowców podawał następujące wymiary lotek: - lotki klasyczne: powierzchnia 0,08..0.12 powierzchni połowy całego płata, szerokość lotki to, 0,35...0,45 połowy rozpiętości płata, cięciwa to 0,25 cięciwy skrzydła- lotki krawędziowe: średnia cięciwa lotki to 0,09 cięciwy skrzydła, zbieżność lotki 0.6..0.7 Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 daj lotki długości 900mm i szerokości 60mm zbiżne do 40mm będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Olszówka Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Witam, mam plan skrzydła,może się przyda. Ka8b_Ailes.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 dzięki chłopaki pomogliście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi