Stanisłav Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Witam. Złożyłem sobie Skywalkera - wersja z nowymi dłuższymi skrzydłami. Jest to mój drugi samolot, wcześniej przez cały sezon 2011 uczyłem sie latać na becie 1400 i jej nie rozbiłem Mam jednak drobny problem, nigdzie nie ma oficjalnej informacji o środku cieżkości modelu. W internecie powtarza się liczba 80mm od kąta natarcia, jednakże, przy takim wyważeniu, by mój model leciał poziomo musiałem wytrymywać ster wysokości o około 6-7 stopni do góry. Przesunąłem więc środek ciężkości na 95mm i mogłem trochę zmniejszyć wychylenie. Nadal jest ono jednak dość spore. Czy to oznacza, że mogę smiało jeszcze cofać baterię? Bardzo obawiam się sytuacji, że w końcu wystartuję samolot za ciężki na ogon i rozwalę model. Czym charakteryzuje się model za ciężki na ogon? Mój model waży 2300 gram. Pozdrawiam, Stanisław
Gabiartek Opublikowano 29 Czerwca 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Witam. Złożyłem sobie Skywalkera - wersja z nowymi dłuższymi skrzydłami. Jest to mój drugi samolot, wcześniej przez cały sezon 2011 uczyłem sie latać na becie 1400 i jej nie rozbiłem Mam jednak drobny problem, nigdzie nie ma oficjalnej informacji o środku cieżkości modelu. W internecie powtarza się liczba 80mm od kąta natarcia, jednakże, przy takim wyważeniu, by mój model leciał poziomo musiałem wytrymywać ster wysokości o około 6-7 stopni do góry. Przesunąłem więc środek ciężkości na 95mm i mogłem trochę zmniejszyć wychylenie. Nadal jest ono jednak dość spore. Czy to oznacza, że mogę smiało jeszcze cofać baterię? Bardzo obawiam się sytuacji, że w końcu wystartuję samolot za ciężki na ogon i rozwalę model. Czym charakteryzuje się model za ciężki na ogon? Mój model waży 2300 gram. Pozdrawiam, Stanisław Więc tak:Srodek ciężkości w tym sprzęcie to ok 10cm od linni natarcia skrzydła. ja też mam to wychylenie steru wysokości i wszystko gra, ale może być problem w kącie pochylenia całego statecznika poziomego. Pozdrawiam
Gabiartek Opublikowano 29 Czerwca 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Ja mam inny problem. Jak dodaje gazu w tym modelu. od razu zaczyna on skręcać w lewo. Im większe obroty tym bardziej skręca. Jaka może być tego przyczyna?
tomekmagda3 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Wykłon silnika do wyregulowania.
Stanisłav Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedź. Dziś przetestuję 100mm. Ogólnie patrząc jak latają stare i nowe skywalkery mam wrażenie, że te stare - na płaskich od spodu skrzydłach są jednak stateczniejsze...
Rekomendowane odpowiedzi