GEX999 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witajcie! Mam pewien problem. W moim parkflyerze używam silnika EMax GT 2203 i regulatora EMax 7A. Wczoraj podczas lotu silnik nagle zgasł. Podobna sytuacja miała też miejsce rok temu. Wtedy myślałem, że mój regulator ma pewną funkcję, która odcina silnik, kiedy śmigło dotknie czegoś (miałem trochę elastyczne łoże silnika). Okazało się jednak, że takiej funkcji wcale nie ma. Trzeba wykluczyć odbiornik, bo kiedyś miałem inny niż wczoraj. Aparatura też odpada, myślę, że moduł też. Poza tym to nie działo się nigdy w innych modelach. Przed lotami zmieniłem w swoim regulatorze timing (chyba na low, ale silnik i tak lubi zgrzytać przy rozkręcaniu), napięcie odcięcia i sposób odcięcia. Myślę, że pakiet też trzeba wykluczyć, bo był pełny. W takim razie gdzie jest przyczyna? Proszę o szybką pomoc, bo raczej miłym widokiem nie jest, kiedy model spada prosto na asfaltowy plac (a szybowiec z niego żaden więc...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 EDIT: Przed zmianą ustawień regulatora timing był HIGH i chyba tak powinno być (high dla silników, które mają pow. 12 magnesów, mój ma ok.16). Wtedy nie spotkałem się z podobnymi problemami. Czy wg Was timing może być przyczyną takiego zachowania? Może to był przypadek? Wiem, że piszę post pod postem, ale po edytowaniu zmianę zauważyłoby mniej osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Problem rozwiązany Dziękuję koledze Malkerowi za banalną propozycję- kabel od silnika momentami nie łączy, głównie przy mocniejszym poruszeniu. Zlutuję wszystko od nowa i powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi