pyton Opublikowano 27 Lipca 2012 Opublikowano 27 Lipca 2012 Witam Jako że droga no moja łączke do latania jest uciążliwa ponieważ są różnego rodzaju krzaki i wysokie trawy a teraz to i zboże ,postanowiłem zrobić model wolnego trenerka bez lotek ,i latania rekreacyjnego.Plany powstały na papierze pakowym:P i w zasadzie ażeby brat(13L) mogł sobie tez pośmigać bo mi suszy glowe. i tak kilka fot: : sam kadłub usterzenie wnętrze i serwa usterzenie i serwa 9g conrad z kółkami ze skrzydłami wstępnie zostało tylko pomyslec o masce , i odpowiednio silnik przewinąć na wolnoobrotowy no i oblatać zobaczymy czy pamiętam jeszcze jak sie lata bez lotek:)
Lord Rzeźnik Opublikowano 27 Lipca 2012 Opublikowano 27 Lipca 2012 Chyba nie do końca przemyślałeś mocowanie skrzydeł projektując model, że kołek jest na środku "szyby" .Za to sylwetka jest ładna , żółty wzór tak samo.
pyton Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Opublikowano 28 Lipca 2012 no z tym masz racje;/ mój błąd ale jakoś tak wypadło.
Lord Rzeźnik Opublikowano 28 Lipca 2012 Opublikowano 28 Lipca 2012 Jeszcze te wzmocnienia kołków powinny mieć moim zdaniem połączenie z listwami głównymi na zasadzie "klatki" zabudowanej depronem. Chociaż przy tak małym modelu pewnie wystarczy tak, jak zrobiłeś. Natomiast te półeczki z balsy błagają o trójkąty, nawet takie z 2-3 mm . Oczywiście w tej samej płaszczyźnie, co półki
pyton Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Opublikowano 28 Lipca 2012 no tak co do tych trójkątów to masz racje to będzie spokojnie;) i do tego owe półeczki opieraja sie na wrędze z depronu 6mm może mało widać? a co do tych kołków mam podobnie w akrobacie troche mniejszym i sie sprawdza
pyton Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Opublikowano 30 Lipca 2012 żeby nie było że sie obijam:) : świeżo przewinięty silniczek: i jeszcze aktualna fotka samolocika z boku: a tak model wygląda gotowy do lotu: (widać z boku wystającą antene odbiornika)
RobUK Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Heh fajowy ten samolotek I nawet kabelki pod kolor
pyton Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2012 dzięki;) Po dwóch oblotach postanowiłem dorobic lotki jako że podczas 2 lotu model ulegl lekkiemu wypadkowi podczas niskiego lotu ok 3-4m zacieło sie serwo kierunku a lotek nie bylo no i... dobrze że udało mi sie w ostatniej chwili podciagnąc do góry , ale mały krecik zlapany skutki: jak widać pękła lekko kabinka i kola sie wygięły, kabinka została sklejona i zalaminowana i teraz śladu nie ma po krecie:) obecnie model ma nieduże lotki napędzane 1 serwem 9g i właśnie to było potrzebne A teraz czas na wioski po 3 lotach : model z lotkami dla mnie jest ok;) dosyć ladnie szybuje ,niestety przewiniety silnik jest za szybki (ma za dużo kv) przez co model wznosi sie spokojnie na 1/4 przepustnicy a na 1/2 osiąga ok 100m w 4-5s i leci pionowo do góry i duuużo przy tym zjada prądu, poza tym jak wspomniałem ladnie szybuje przez co moze służyć do nauki jako szybowiec choc mysle że silnik przewinę cieńszym drutem i będzie ok wymiary: dlugość 710 rozpietość 1000 cięciwa 150 bez lotek, a z lotkami 170 waga 480g pakiet 3s 1000mah.
pyton Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2012 A tu dowód że modelik lata:) filmik byl kręcony telefonem i kiepsko widać wiec nie wrzucam. podsumując modelik po wymienionym silnik który ma mniejsze obroty lata statecznie,bardzo przyjemny w pilotażu . zachowuje wszystkie cechy trenerka i na tym mi zależalo:)
Lord Rzeźnik Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Nie ma nic wspanialszego, niż model wykonany od podstaw według własnego projektu, który spełnia swoje zadanie. Chętnie zobaczę porządny film z oblotu! 1
pyton Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Nie ma nic wspanialszego, niż model wykonany od podstaw według własnego projektu, który spełnia swoje zadanie. Chętnie zobaczę porządny film z oblotu! dokładnie zgadzam sie z tobą pogoda pozwoliła i sie troche polatalo filmik tez jest tylko jakosc kiepska bo kręcony aparatem , no ale jest:) http-~~-//www.youtube.com/watch?v=AfoWfbLWzgo&feature=youtu.be 1
Rekomendowane odpowiedzi