sirHarvey Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Witam Mam taki problem otóż, Chciałem zalaminować część skrzydła aby ją wzmocnić użyłem włókna szklanego oraz epidianu 53 + utwardzacz wymieszalem w stosunku 10: 4 i teraz , jedna część wysłcha bardzo dobrze na następny dzień była gotowa, a gdy zalaminowałem drugą część taką samą mieszanką laminat nie chce wyschnąć do końca, laminowałem 2 dni temu i do tej pory nie ma poprawy... Wiecie możę w czym tkwi problem? i jak go można ewentualnie spróbować usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 z usunięciem to raczej ciężko bedzie epidian sie miesza 8:1 stosunek obietościowy!!a wagowo nie pamietam , skoro ci nie chce schnac to dobrze odmierzyłeś ?? u mnie kiedyś sechl 4-5dni za mało dałem utwardzacza i bylem jeszcze laikiem od laminowania! jesli daleś utwardzacz to ci wyschnie ,ale może to troche potrwać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Mój pierwszy laminatowy kadłub leżakował sobie przez dobry tydzień, bo źle odmierzyłem utwardzacz... Ale wyschło i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 To jakie sa proporcje utwardzacza i zywicy zalezy od tego jaki jest utwardzacz, bo jest ich kilka Z1, IDA ,IDA-2, IFF, ET, TFF, PAC http://www.wax.krakow.pl/images.php?image=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Epidiany w "modelarskich" opakowaniach są chyba jedynie z Z1 lub TFF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Witam Odnośnie poroporcji mieszania epidanu z utwardzaczem to to co podał rapier, oraz dodatkowo jak ktoś woli to u źródła http://www.zch.sarzy...rdzacze_tp.html Chociaż widze, że dane na stronie chyba zostały "poprawione" i na przykład informacji o TFF zabrakło. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Witam Odnośnie poroporcji mieszania epidanu z utwardzaczem to to co podał rapier, oraz dodatkowo jak ktoś woli to u źródła http://www.zch.sarzy...rdzacze_tp.html Chociaż widze, że dane na stronie chyba zostały "poprawione" i na przykład informacji o TFF zabrakło. Pozdrawiam może zabrakło dlatego że TFF nie był przeznaczony do stosowania z epidianami 5 i 5X i zdecydowanie nie do laminatów konstrukcyjnych a że przy okazji je utwardza to już inna brocha .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 TFF jest za gęsty( sam epidian i tak jest gęsty), przez co tkanina nie chce się zbyt dobrze przesycać, a i do tego wiąże on bardzo szybko ze sporym skurczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Paweł - nie w gęstości problem . TFF to utwardzacz budowlany a nie konstrukcyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Utopia, pewnie tak... jednak tabelka, którą kiedyś sobie z tej strony wydrukowałem zawierała proporcje dla tego utwardzacza. - Od czasu do czasu stosuję go przy klejeniu gdy trzeba by w sensownym czasie żywica zaczeła się utwardzać. Tak, wiem, że TFF to nie laminaty, tylko głównie budownictwo np. podłogi, gdy jest wilgotno i beee....(środowiska agresywne) itd... - można trochę na ten temat poczytać w zastosowaniach na stronie ZCH... (taka uwaga dla zainteresowanych) ppompka, nawet nie przyszło mi do głowy go stosować z żywicą jako syciwa tkaniny... Ja zwykle stosuję ET lub Z1 (ale ten mi nie bardzo pasuje)... Wiem, że są lepsze systemy (żywice i i utwardzacze) ale te, które stosuję mogę kupić po drodze z pracy i trochę je już poznałem - wiem mniej więcej jak z nimi pracować i czego się spodziewać. Temat TFF wyniknął jednak przypadkiem, koledzy wymieniali różne utwardzacze, ja podałem jednego linka z tabelką, gdzie wpadło mi w oko, że coś zostało zmienione w układzie tabeli... także proponuję koniec offtopica w sprawie TFF Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi