TEQ Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam Przyszedł mi na myśl nowy model typu pylon. Podstawowe założenia : Rozpiętość -750 mm Długość -ok. 600 mm Cięciwa skrzydła (prostokąt) - 100 mm Waga do lotu -nie więcej niż 350g Napęd Speed 300 ze śmigłem 5x43 (spora prędkość strumienia) Zasilanie li-pol 2s1p 1800 mAh Odbiornik REX 5 ,serwa 2x hs-55 No i tu nasuwają się pytania : Jaki profil zastosować ? Myślałem nad symetrycznym co ręka da ok. 8%. Czy skrzydło z dwoma dźwigarami sosnowymi 4x3 wycięte ze styroduru ,oklejone papierem na wikol ,ze wzmocnieniami balsowymi na natarciu ,brzegach ,spływie będzie odpowiednio wytrzymałe ? Lotki z profilem ,czy płaskie z listewek balsowych ? Waga wyposażenia to ok. 200g ,więc zrobienie modelu 100g nie powinno być trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Zamiast speed 300 raczej 400 i pakiet 3Li i dopiero wtedy będzie "rakietnyj" tak jak Micron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Poszukaj modelu slipso na rcgroups'ach. Tam jest swietnie opisany model tego typu i takiej konstrukcji. Modele te lataja naprawde niezle i sa tanie w budowie. U mnie lezy wlasnie gdzies do niego kadlub, lecz skrzydlo uleglo zniszczeniu niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Panie Instruktorze właśnie chodzi o to że w szafie leży mi speed 300 i chcę go użyć do jakiegoś modelu :wink: Więc kupno nowego napędu nie wchodzi w grę. Troszkę przemyślałem i skrzydło będzie miało tylko 600mm rozpiętości ,ale 150mm cięciwy. Taka konstrukcja będzie bardziej zwarta ,sztywna ,wytrzymalsza. Ale nadal proszę o podpowiedzi dotyczące profilu. Powierzchnia nośna to 9 dm2 i przy masie do lotu 300g mam 33.33333333....... g/dm2. Ale trzeba wziąć pod uwagę że skrzydło będzie wchodziło w kadłub powiedzmy 50mm co daje nam 8.25 dm2 co przy masie 300g daje 36,3636363636.... g/dm2. Zobaczymy. Najpierw wezmę się za kadłub. Edit: Mój Micro Elektro (teoretycznie elektroszybowiec) ma masę do lotu 370g ,obciążenie powierzchni 31.5 g/dm2 i ciągnie go też speed 300 tyle że na śmigle 5x3. Na pakiecie 1000 mAh mam ok. 35 minut latania ,przy czym silnik przy lataniu cały czas na full gazu (akrobacje ; pętle ,coś al'a beczki ,korkociągi) silnik nie jest ciepły ! Mogę go spokojnie trzymać w ręce ,gdyż jest zwyczajnie zimny :twisted: A na śmigle 5.43 był gorący ,a model latał o wiele szybciej (wznoszenie było o jakieś 60% szybsze). Tak więc jeszcze zobaczymy co mi za pylonik wyjdzie :wink: I proszę o pomoc z tym profilem :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 TEQ..Odpowiedz na Twoje pytanie jest wlasnie w watku o modelu SLIPSO..... Przebrnij przez wszystkie strony..Ja tez za niedlugo zaczynam zabawe z ta rakieta TU masz link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 No więc będzie jednak trochę zabawy z profilem... A miało być tak pięknie... I jeszcze jedno : Ma ktoś wycinarkę styro z Krakowa ? Chodzi o wycięcie rdzeni do tego modelu ,tyle że materiał ja daję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 A w tym Slipso, to jest gdzieś styropian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 A nie lepiej zrobic Ci jak w slipso?? Maly hebelek i spokojnie w jedno popolydnie skrzydelka masz machniete a o ile latwiejsze potem w naprawie..No i jeszcze 1 rzecz..MAsz cienki profil. Z tak cienkimi profilami na cnc sa zawsze problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 A w tym Slipso, to jest gdzieś styropian? A kto powiedział że ja robię Slipso ? Kadłub ze styroduru już kończę ,trzeba go będzie okleić papierem na wikol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keram Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Mam wycinarkę ale tne tylko i wyłącznie w swoim styrodurze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.