Kristoff Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Witam. Przeglądałem wiele tematów na różnych forach odnośnie poważnego heli. Niestety zdania są tak podzielone, a tematy po kilku dziesięciu stronach robią się tak zagmatwane że ciężko wyciągnąć jakieś wnioski poza takimi że pobudzając ten temat wszczynają się poważne dyskusje. Moje wymagania odnośnie heli: -Tani do max 550zł z przesyłką. -Stabilny w locie (gdyż jestem początkujący w tej dziedzinie) -Nie drogi magazyn części zapasowych -Zestaw dzięki któremu mógłbym wzbić się w powietrze czyli minimum odbiornik bo oryginalne z tg9x są duże. -Fajnie by było żebym na pakiecie mógł polatać spokojnie te 15min. ? -Dobrze radzący sobie na dworze. Biorąc pod uwagę moje oczekiwania i porównując parametry w grę wchodzi HK450 i HBK4 z tym że próbując wstępnie na HK złożyć taki helik do kupy cena z przesyłką ni jak nie chce mi wyjść do 550zl w tej kwocie mieszczę się ledwie z użyciem kitu HK450 za 28usd ponoć opinie na jego temat są słabe więc aby na pewno będzie lepszy niż HBK4 ? Kolejną sprawą która przemawia na korzyść HBK4 jest to że model jest złożony i wyregulowany. Ja nie mam w tej materii doświadczenia więc nie wiem czy potrafił bym złożyć HK450 od zera.Posiadam jedynie kątomierz do łopat bo z zamiarem zakupu heli noszę się już z pół roku. Co innego gdy model jest złożony wtedy widać jak wygląda poprawnie złożony helik i po ewentualnej kraksie wiadomo co jest do wymiany przynajmniej tak mi się wydaje. Dlaczego te dwa śmigłowce bo: Na polskich forach HK450 to najczęściej spotykany heli, a z e-sky najlepsze opinie zbiera HBK3. Na angielskich znalazłem pozytywne inf o HBK4 w odniesieniu do poprzednika ma ponoć poprawiony żyroskop co za tym idzie większa stabilność na której tak mi zależy. No dobra i nie ukrywam podoba mi się Jeszcze bardziej podoba mi się belt ct czy jakoś tak ten wirnik z 3 łopatami wygląda kozacko ale silniki szczotki i na ogonie napęd elektryczny. Podobno to źle Niestety ja nie mam porównania i wiedzy aby podjąć samodzielnie tą decyzję więc błagam o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Jeśli heli stabilny w locie i niedrogi w naprawie to pozostaje tylko lama... HK jakościowo jest preawie jak modele E-sky cały czas coś wymieniasz poprawiasz .. Niestety heli to dziedzina gdzie stale się inwestuje a bywa że pierwszy kret jest dla początkującego ostatnim i nie ma co z modelu ratować . W heli nie da rady iść na skróty -poczytaj trochę tematów na forach za 100$ kupisz w ehirobo copterX 450 w komplecie z silnikiem serwami i żyro . No i części zamienne pasują raczej bez większych niespodzianek też od innych producentów . Co do HK - nie można zbytnio polegać na tym sklepie .Częste braki towaru na magazynie i długi czas oczekiwania może zniechęcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoff Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Lama odpada niema szans latać na zewnątrz... Nie sprecyzowałem jakie mam doświadczenie w lataniu heli: -Pierwsza zabawka to był 3kanałowy mosquito -Następnie e sky nano -Później Xieda 9958 -Kolejny to FP100 Ten ostatni daje najwięcej frajdy i niby nawet na zewnątrz daje rade ale chciało by się więcej, mocniej, szybciej. Czyli uważasz że gdyby porównywać tylko te dwa heli z tematu to są one podobnej jakości ? Taki CopterX CX450AE v2 to byłby lepszy wybór niż któryś z tych z tematu ?? I czy ja dobrze rozumiem żeby go odpalić trzeba posiadać tylko Aparaturę, Pakiet i Odbiornik ? Czy coś warto jeszcze dokupić przy okazji zakupów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoff Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Ok zamówiłem CopterX v2 z serwami reglem i gyro. Dziękuję za radę koledze Utopia. Rzeczywiście tempo działania sklepu w porównaniu z HK jest oszałamiające. Mam sporo pytań i wątpliwości postaram się poszukać odpowiedzi na forum i nie będę zawracać wam gitary. Z resztą temat i tak nie cieszy się zainteresowaniem. Nie kupowałem nic poza zestawem gdyż jeśli coś uszkodzę to będę wymieniał na części t-rex o ile będą kompatybilne. (choć nie wiem czy to dobry pomysł). Zastanawiam się czy są do takiego copterka obudowy jak np honey be king ? Nazwijmy to wyjściowym garniturkiem Heh to se [klikłem] ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoff Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Mam pytanie odnośnie elektroniki. Czy taki zestaw do CopterX 450 V2 będzie miał prawo bytu ? Serwo na ogon : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=23921 Serwa na tarcze : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=10345 Silnik : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=9021 Regulator : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=10013 Żyroskop : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=10113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi