Skocz do zawartości

Bill Hempel - Piper CUB 50cc - Problemy przy starcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Próbowałem wczoraj ulotnić Piper CUB-a 25% od Billa Hempla.

Przy osiągnięci około 50% "prędkości startowej" model zakręca w lewo.

Gdy zauważam że model idzie na lewo - ściagam gaz do 0 - model dalej idzie na lewo tak długo aż się zatrzyma :)

Trymowanie kierunkiem nic nie daje. Gdy kierunek jest już zbyt mocno wychylony - sytuacja odwrotna - model idzie na prawo :)

Podwozie, kadłub,... wszystko jest proste i symetryczne :)

Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być tego przyczyną ??

Opublikowano

Czy koła podwozia głównego są lekko zbieżne?

Nie mogę teraz tego sprawdzić ale z tego co pamiętam są równoległe do osi kadłuba (patrząc na model od góry).

Patrząc z przodu - wczoraj były jak na A i B.

Dziś rozstawiłem bardziej podwozie i są jak na C.

Dołączona grafika

Opublikowano

Przy osiągnięci około 50% "prędkości startowej" model zakręca w lewo.

Zapewne drobny problem w geometrii podwozia lub kółka ogonowego. Dopóki model nie osiągnie odpowiedniej prędkości to praktycznie nie reaguje na SK i wtedy będzie zakręcał. Są dwa sposoby rozwiązania problemu:

- dokładnie ustawić geometrię podwozia (wraz z kołem ogonowym), sprawdzić opory toczenia kół. Ale i to nie zawsze rozwiązuje problem, bo wystarczy wystająca kępa trawy czy jakaś nierówność i model potrafi zakręcić przy małej prędkości.

- nie przejmować się powyższym tylko dać od razu pełny gaz, lekko skorygować kierunek jazdy SK i startować. Model na dużej prędkości reaguje praktycznie tylko na SK i drobne niedokładności w ustawieniu podwozia nie przeszkadzają mu utrzymaniu prostoliniowego toru jazdy.

Drugi sposób, przynajmniej przy pierwszych startach, wymaga nieco większej przestrzeni, aby bezpiecznie wystartować w przypadku niedostatecznej korekty kierunku w początkowej fazie startu. Później już będzie tylko lepiej :D. Powodzenia...

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za porady ! :)

Marku - postaram się dokładnie sprawdzić geometrię podwozia w weekend.

Model wczoraj poleciał. Gaz na full i poszedł ale .... problem z zakręcaniem pozostał :(

Przy lądowaniu robię piękne koła na lotnisku :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.