Pietrek Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam Wstyd się przyznać, ile czasu ten model w różnych fazach powstawania mi się walał po kątach. Jakoś szczęśliwie się złożył do kupy w końcu. Jeszcze nie jest wyposażony w serwa i coś do podłubania zostało, ale ogólnie to już drobnostki. Konstrukcja i materiał kochane przez wszystkich :wink: czyli full-depron oklejony papierem. Nie skalowałem kartonówki, powycinałem depron po swojemu. Rozpiętość 84 cm Długość: 69cm Waga z silnikiem (to, co na zdjęciu) 245g Zdjęcia: Zdjęta maska, silnik produkcji własnej, jeszcze bez uzwojenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Gdzie kupujesz smigla 3-lopatowe czarne? Czy to zwykly GWS pomalowany ? Jak zwykle pelen szacunek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 I jak zwykle rewelacyjny model ! Piękne wykonanie ... Napisz jak robisz krawędź spływu i te piekne zaokrąglenia skrzydel wraz z profilem ... Nigdy mi się tak nie udało zrobić :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Dzięki. Paweł: śmigło to czeskie FSK, są dwu-trzy-czterołopatowe, coś blisko 9,3x9, wyłącznie czarne na szczęście. Mam takich może kilka(naście?), mało łamliwe, wyglądają makietowo i dają sobie radę. Pomarańczowych trzyłopatowych GWS w odmianie slowfly nie lubię za "miętkość", kolor, wygląd, ogólną jakąś taką lichość. Nowych, czarnych trójłopatowych GWS nie miałem,ale pewnie spróbuję. Jarek: spływy w płatach z depronu robię tak (dotychczas mam tylko dwa skrzydła z depronu): czyli dość głęboko wyostrzam poszycia górne i dolne, po złożeniu spływ jest grubości około 2mm. Natarcie jest z listwy depronu 6mm, doszlifowane do kształtu. Ostatnie żebro z profilem jest na zakoćzeniu lotki, dalej po prostu złożyłem poszycia górne + dolne, skleiłem i przeszlifowałem. Ogólnie nie lubię robić skrzydeł z depronu, a robię je tylko w płatach eliptycznych, albo jakoś mocniej zaokrąglanych. Ciężko zachować jakiś-tam profil, nie są wcale lżejsze od styropianowych i są bardziej czasochłonne w wykonaniu. Gdyby nie P-47, Spitfire i może Tempest, to wszystkie bym szybko wycinał ze styropianu z dużą pewnością, że mam tu np. NACA 2412 a nie "CośTakNibyClark 07898765" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 WSPANIALY MODEL !! Z Patrykiem U tez robimy spity wiec moze jakis wspolny wypad w wakacje ? - cos ala bitwa o anglie :D:D Model naprawde wspanialy !! Czym malowales ?? Skad masz naklejki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 bardzo ładny model z kąd masz plany i jak zrobić natarcie żeby był taki łuk zdradź tajemnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Co tu gadać - rewelacja :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Fotki z budowy - Piotrze, dawaj fotki z samej budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Dzięki Czym malowales ?? Skad masz naklejki ? Zielona to olejny Modelak, z czegoś została mi puszeczka, brąz to jakiś sprej renowacyjny ogólnego stosowania, a spód to biała akrylowa Śnieżka do okien + odrobina zielonego pigmentu i kolor wyszedł dość prawidłowy. Naklejki pościągałem z różnych źródeł kiedyś, a teraz wydrukowałem atramentówką na zwykłym papierze, po przyklejeniu na cały model poszedł bezbarwny akryl ze spreja. skąd masz plany i jak zrobić natarcie Planów nie mam, model powstał "odręcznie", nakreśliłem coś na papierze i to były niby-plany. Natarcie w takim skrzydle raczej musisz zrobić oddzielnie (zakrzywione), u mnie jest to listwa z depronu 6mm, przyklejona do poszycia dolnego i górnego, doszlifowana następnie do profilu. Fotki z budowy - Piotrze, dawaj fotki z samej budowy Sory, ni ma Byłem bardzo niesystematyczny, coś podłubałem, odpuściłem, zacząłem inny model i tak szło bez aparatu. A tego... Tomek, może i ja bym mógł się przyłączyć do elitarnego klubu DEBILI ? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 A tego... Tomek, może i ja bym mógł się przyłączyć do elitarnego klubu DEBILI ? Hehe no oczywiście ( i oczy wiszą ) Czuje iż w temacie DEBILI jakowąś inicjatywę musimy tu popełnić. Szkoda że nie masz fotek z budowy, chętnie bym spojrzał jak go "strugałeś". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Pomarańczowych trzyłopatowych GWS w odmianie slowfly nie lubię za "miętkość", kolor, wygląd, ogólną jakąś taką lichość. Te nowe trzyłopatówki GWSa są niestety na podobnym poziomie. Nakupiłem ich jak głupi (bo są lewe i prawe), ale tak naprawdę to nadal śmigiełka tylko do mniejszych mocy-cienkie i wiotkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Te nowe trzyłopatówki GWSa są niestety na podobnym poziomie. Nakupiłem ich jak głupi (bo są lewe i prawe), ale tak naprawdę to nadal śmigiełka tylko do mniejszych mocy-cienkie i wiotkie. Qrde i coś wczesniej o tym nie mówił, właśnie dzisiaj odebrałem paczkę z trzyłopatówkami GWS-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Te nowe trzyłopatówki GWSa są niestety na podobnym poziomie. Jeszcze ich w rękach nie miałem, a z tego co piszesz wygląda to cienko. Na zdjęciach mają grubsze piasty, wyglądają solidniej, są oznaczone HD i w końcu są czarne. Myślałem, że będą tanie i fajne, a nie tylko tanie :| . Edit: zauważyłem, że Tomek nabił sporo postów :wink:, za 30 lat też tyle będę miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Jeszcze ich w rękach nie miałem, a z tego co piszesz wygląda to cienko. No właśnie mam je w ręku. Fakt są dość wiotkie, tak jak dwułopatowe pomarańczowe, w komplecie dają całą masę przejściówek. Właściwie to sam nie wiem po co je zakupiłem , chyba żeby mieć, albo żeby w końcu jakąś makietę maleńką wystrugać. Co do ilości mych postów, cóż bycie BEBILEM zobowiązuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.