kreis84 Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Bardzo ładnie to wygląda. Skrzydła pokryłeś 1mm balsą? Jak z aktualną wagą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Skrzydła pokryłem balsą 1,5mm. Zrobiły się bardzo się sztywne dzięki temu. Co do aktualnej wagi: kadłub: 168g skrzydła 420. Zacząłem robić testy na oklejanie folią. Za materiał testowy posłużył niedokończony kiedyś kadłub od TOTO2 i jakieś resztki folii oracover standard. Na prostych powierzchniach bardzo dobrze się okleja. Klej dobrze łapie i mocno trzyma. Gorzej jest z zaokrągleniami Żeby folia ładnie przylegała trzeba trochę mocniej rozgrzać, a depron zaczyna się kurczyć nieco wcześniej niż folia. Najgorzej jest ze statecznikami. Spróbuję okleić je papierem na wikol i wtedy dopiero przyklejać folię. Może to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Po serii testów na oklejanie depronu doszedłem do wniosku, że najlepsza metoda to papier śniadaniowy klejony wikolem, szpachlowanie i malowanie. Nie jest co prawda najlżejszą, bo mój kadłub przytył około 80 gram. Waży teraz 253g. Można było zrobić go trochę lżej. Kadłub pokryty pierwszą warstwą farby: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Zacząłem robić kopyto pod kabinę z resztek depronu. Została oszlifowana i szpachlowana. Mam zamiar ją jeszcze zalaminować, następnie wypłukać depron i zalać gipsem. Wzornik osłony silnika również zrobiłem z depronu. Popracowałem też trochę nad usterzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 I jak dalej z modelem? skończony ? lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 I jak dalej z modelem? skończony ? lata? Model wylądował na szafie i z powodu braku czasu czeka na lepsze dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Coś tam podłubałem ostatnio. Dokończyłem skrzydła. Wystarczy jeszcze przetrzeć drobnym papierem ściernym i można pokrywać folią. Aktualna waga 446g. Popracowałem też przy osłonie silnika i kopycie pod kabinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 ładnie skrzydła wyszły rozumiem ze bedziesz je krył białą folia ? jaki zrobiłes do nich łącznik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Oczywiście skrzydła będą kryte folią. Nie będą łączone, tylko przykręcane do kadłuba. Na zdjęciach poniżej widać wystające mocowanie ze sklejki 2mm. Będzie ono wchodzić w kadłub i tam za pomocą jakiejś małej nylonowej śruby będzie przykręcone do sklejkowej półki. Trzeba jeszcze tylko przewiercić. Zastanawiem się też, czy nie zrobić jakiegoś normalnego tj. balsowego kadłuba. Ten robi się strasznie cegłowaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 to zważ kadłub i napisz ile ma, przekonamy sie , pytalem czy będziesz kryl BIAŁĄ folia czy może jakis inny kolor? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 W tej chwili kadłub waży 390g, a jeszcze nie jest skończony. Przewiduje, że waga bez wyposażenia skończonego może wyjść w okolicy 440 - 460g. A skrzydła będę krył białą folią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi