puskal Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Witam wszystkich Jest to pierwszy model jaki prezentuje na tym Forum. Część z Was napewno kojarzy moje modele z forum Alexrc. Teraz nowy model zapraezentuje również i tu Jakiś czas temu oddałem model Su 31 (z wątku http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=7391&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= ) Boogiemu. Zrobiłem to ponieważ model był cały a w planach miałem zrobienie wersji 2.0 czyli poprawionej. Pomysł na następce rodziła się dosyć długo. Wynikało to z założeń jakie sobie narzuciłem. Nowy model miał byc lżejszy, prostszy w konstrukcji, bardziej dostosowany do akrobacji 3D oraz lepiej wyglądać (bardziej makietowo) Aby temu wszystkiemu podołać zmieniłem konstrukcję. I tak: - Skrzydła powstały z dwóch warstw depronu (górne i dolen porzycie) z 8 żebrami oraż dźwigarem (wszystko depron 3 mm). Dzięki zastosowaniu dwóch warstw idących przez całą rozpiętośc wyeliminowałem łączenie na środku dwóch połówek. W poprzednim modelu poszycie jednej połówki było z jednego arkusza i zagięte na krawędzi natarcia. Dzięki nowej metodzie zaoszczędziłem sporo masy na łączniu połówek. w poprzednim modelu przelaminowałem tkaniną ten rejon. Końcówki skrzydeł w nowym modelu mają zaokrąglone rogi co dodaje makietowego uroku. - Kadłub składa się teraz z dwóch głównych części. Skrzydła znajdują się teraz w osi samolotu w przedniej połówce. przedział silnika jest w jednym kawałku z przednią połówką. We wnętrzu znajduje się coś na kształt szkieletu. Mocowanie serw jest zrobione odrazu w częściach konstrukcyjnych a nie dodatkowcyh półkach. Całość ma mniej części i zepewne mniej kleju - Podwozie z rurki węglowej 4 mm, obsadzonej w kadłubie tak jak w poprawionej po kraksie suce 31- dokładniej widać na fotkach - stateczniki z depronu 3 mm zamiast 5 mm (nie mam już 5 mm) W całym modelu nie zastosuje też laminatów. Poprzenio osłona kabiny z górą kadłuba były z laminatu oraz osłona silnika. W tym modelu będą tylko z depronu (na fotce przykład z osłoną kabiny). Co do samego modelu to zdecydowałem się na Su 26 żeby się nie powtarzać. a teraz dane modelu rozpiętość: 80 cm długość: 72 cm masa docelowa: od 180 do 220 gram aku: od 350 do 600 2S, może spróbuje 3S serwa: 3*5-6g silni: BL około 20-30 gram, potrzebuje miniumum 300 gram ciągu przy smigle 8-9 calowym regulator i reszta wyposażenia co podpadnie byle by lekko I teraz najlepsze. to co na zdjęciach waży 55 gram. czyli spokojnie w płatowcu można się zmieścić w 80 gramach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 modelik mi sie bardzo podoba jak zresztą su31 przysiegnij ze tym razem bedą plany :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puskal Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Nie mam planów wstawiania planów. Jak coś się zmieni to napiszę że mam plany wstawienia planów dodatkowa refleksja: jest to model na pogodę bezwietrzną lub na halę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Hmm 55g -to super wynik! Tyle waza moje puste deprony deski! Jesli ten modelik zmiescisz w tych 180g do lotu to bedzie swietnie latal! Pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na ciag dalszy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puskal Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 ciąg dalszy No i z każdym dniem model jest coraz bardziej gotowy. Kadłub już jest posklejany, zrobione są stateczniki ze sterami i napędami. Dziób jest już pięknie zaokrąglony. Skrzydła jeszcze nie są wklejone gdyż łatwiej jest malować model w częściach. Kadłub pomalowałem ręcznie pędzelkiem, a skrzydła aerografem. Na spodzie skrzydeł będą jeszcze czarne pasy ułatwiające rozpoznanie położenia samolotu w przestrzeni. Model w aktualnym stanie waży 64 gram a brakuje już niewiele: lotki z mocowaniem serwa i napędami, mocowanie silnika oraz koła. Dodatkowo nie liczona jest masa osłony kabiny bo nie wiem czy będę korzystał z tej co jest na zdjęciach. Malowany oczywiście farbami Pactra. napędy sterów: detale napędów sterów: no i widok ogólny: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckylong Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Bardzo ładnie wygląda samolot! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.