malina Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Witam Szukam jakiegoś odbiornika dzięki któremu mógłbym sterować obrotami silnika bez nadajnika. Widziałem gdzieś taki odbiornik firmy E_SKY w którym było pokrętło do sterowania kanałem gazu. Niestety nie pamiętam modelu. Nie zależy mi na sterowaniu zdalnym więc wolałbym nie kupować całej aparatury. Może jest jakiś inny sposób na sterowanie obrotami, nawet bez odbiornika? Pozdrawiam Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogi23 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Odbiornik? hm, a może sterowanie przy pomocy komputera? Do tego rozwiązania potrzebny będzie komputer, regulator i trochę cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Może jest jakiś inny sposób na sterowanie obrotami, nawet bez odbiornika najprościej - układ NE555 połączony jak generator z regulacją przebiegu wypełnienia na potencjometrze. ciut trudniej - mały procek (np 8pin) z regualacą na przyciskach up,down Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malina Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 slawko_k: Czy więc dobrze rozumiem że wystarczy zwykły regulator PWM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 tak o współczynniku wypełnienia 5-10% i okresie ok 20ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malina Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Dzięki piękne Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.