mat12 Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 Chciał bym się spytać czy baterie od laptopa można ładować równolegle i szeregowo ładowarką Turnigy accucell-6 kto tak robił to proszę o pomoc
noker Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 o jaaa, zaczyna sie http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35636-kupno-ladowarki-za-150zl/
Adam_S Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 A jak chcesz tą ładowarkę podłączyć do tego akumulatora? Przez złącze w akumulatorze? To raczej nie jest dobry pomysł - między złączem a ogniwami jest jeszcze płytka z elektroniką. Chyba, że chcesz rozebrać taki akumulator i wykorzystać same ogniwa to możemy dalej rozmawiać.
DeadWolv Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 Racja, baterie od laptopów posiadają układ sterujący i nie wiadomo jak się on zachowa jeżeli będziesz chciał naładować ogniwa poprzez ten sterownik. Najlepiej było by tak jak kolega wyżej wspomniał wydłubać same ogniwa i wtedy można się z nimi pobawić.
mat12 Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Opublikowano 14 Marca 2013 Ale o to mi chodzi chce rozebrać baterie od laptopa i podłączyć tylko nie wiem jak żeby nie popsuc ładowarki proszę o jakieś rysunki
buwi777 Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Ale o to mi chodzi chce rozebrać baterie od laptopa i podłączyć tylko nie wiem jak żeby nie popsuc ładowarki proszę o jakieś rysunki Łączysz ( lutujesz ) ogniwa do tylu ile chcesz ( równolegle i szeregowo np 4s2p ) i ładujesz normalnym trybem dla baterii LiPol ... Wcześniej naładuj je do max by wszystkie były w takim samym stanie. Jeżeli posiadasz to dolutowujesz kabel do balansera lub co jakiś czas ładujesz każde ogniwo oddzielnie i masz ponownie wyrównaną baterię ...
Rekomendowane odpowiedzi