mat12 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Chciał bym się spytać czy baterie od laptopa można ładować równolegle i szeregowo ładowarką Turnigy accucell-6 kto tak robił to proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 o jaaa, zaczyna sie http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35636-kupno-ladowarki-za-150zl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 A jak chcesz tą ładowarkę podłączyć do tego akumulatora? Przez złącze w akumulatorze? To raczej nie jest dobry pomysł - między złączem a ogniwami jest jeszcze płytka z elektroniką. Chyba, że chcesz rozebrać taki akumulator i wykorzystać same ogniwa to możemy dalej rozmawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeadWolv Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Racja, baterie od laptopów posiadają układ sterujący i nie wiadomo jak się on zachowa jeżeli będziesz chciał naładować ogniwa poprzez ten sterownik. Najlepiej było by tak jak kolega wyżej wspomniał wydłubać same ogniwa i wtedy można się z nimi pobawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat12 Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Ale o to mi chodzi chce rozebrać baterie od laptopa i podłączyć tylko nie wiem jak żeby nie popsuc ładowarki proszę o jakieś rysunki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Ale o to mi chodzi chce rozebrać baterie od laptopa i podłączyć tylko nie wiem jak żeby nie popsuc ładowarki proszę o jakieś rysunki Łączysz ( lutujesz ) ogniwa do tylu ile chcesz ( równolegle i szeregowo np 4s2p ) i ładujesz normalnym trybem dla baterii LiPol ... Wcześniej naładuj je do max by wszystkie były w takim samym stanie. Jeżeli posiadasz to dolutowujesz kabel do balansera lub co jakiś czas ładujesz każde ogniwo oddzielnie i masz ponownie wyrównaną baterię ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi