tytan12 Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Witam,,jako że jestem zielony w tym temacie, prosił bym kolegów o pomoc . Buduję tunel do wygrzewania i tu moje pytanie,posiadam 3 grzałki po 9kw na 400 V ,chcę to zasilic prądem trójfazowym chodzi mi o przekrój kabla i zabezpieczenie,czy 32 A wystarczy?,dł przewodów to ok.1 m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwarc Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Witam http://www.prs.pl/dz...ojfazowych.html Gęstość prądu przyjmujemy 7A na mm kwadratowy przekroju przewodu. Więc teoretycznie przekrój przewodu powinien być 6mm kwadratowych, a bezpieczniki 32A masz "na styk" w praktyce przy długości przewodów 1m powinno wystarczyć 4mm, wszak grzałki nie będą pracować non-stop. Oczywiście musisz przewidzieć w układzie termostat, stycznik, i ewentualnie jakiś przekażnik. Nie wiem co to będzie za tunel ale 18KW to sporo, miałem kiedyś coś takiego o wymiarach 1,5mX0,8mX0,8m ogrzewanego żarówkami w sumie chyba 300W i wystarczało Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Musisz się dowiedzieć jaki masz przydział mocy bo w standardzie na budynek jednorodzinny przypada 7 KW a na gospodarstwo rolne 14 KW,obawiam się że zbraknie ci pałera do rozbujania tego tunelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Dzięki bardzo koledzy za porady . To będzie,powiedzmy "tunel przemysłowy" ,będzie działał w przemyśle obuwniczym,tak że prądu mu nie zabraknie .Jak go uruchomię to podeślę jakieś zdiątka(w poniedziałek),jeszcze raz , dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi