Skocz do zawartości

Odbiornik? Lub cos innego...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj pogoda dopisała.Więc samolot pod pache i na lotnisko.Wszystko cacy , podłączone ale coś mnie pokusiło , żeby pokołowć trochę zanim wystartuje.I lipa... Po odjechaniu modelem jakieś 50m brak reakcji za stery( wszystko, i silnik i serwa) .Zasilanie w nadajniku ok ,a w modelu mam diody i też się świecą.Podchodzę bliżej i wszystko wraca do normy.Nauczony doświadczeniem sprawdzam jeszcze raz.To samo a i serwa przez chwilę zaczęły wychylać sie same( nie wszystkie tylko klapy) później silnik się włączył więc zacząłem biec żeby szybko żeby zmniejszyć odległość i z nadajnika zdjąć te obroty (ściągnąć przepustnice w dół) .Obyło się bez następstw tylko co teraz mam sprawdzić? Co mogło być przyczyną takiego czegoś? Aparatura to Turnigy 9xv2 z odbiornikiem z zestawu.POMOCY!!

Pozdr

Opublikowano

ja bym obstawiał antene odbiornika może sie gdzieś naderwała? albo ustawiłeś moduł na range test?

Opublikowano
albo ustawiłeś moduł na range test?
Może i tak, tylko....jak to sie robi, albo jak wyłącza? :unsure: Nie znam wszyskich opcji aparatury i być może coś namieszałem :) .Wześniej wszystko było ok. Antenę też sprawdzę ,tylko , że po świętach :) . Dam znać, czy to rozwiązało problem.

Pozdr.

Opublikowano

witam!objawy ewidentnie wskazują na utratę zasięgu.sprawdź dokładnie kabelek od modułu w nadajniku oraz przewód idący do samej anteny nadajnika czy gdzieś nie są naderwane lub zerwane.

mój kolega właśnie przez coś takiego rozbił T-Rexa 500

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nieodpowiadałem ponieważ wyjechałem na Swięta. Po powrocie sprawdziłem nadajnik, jest ok. Rozkręciłem odbiornik i po sprawdzeniu anteny , okazało sie ,że połączenie ekranu (te zewn, nie jestem elektronikiem więc poprawiać jak coś :P) jest przerwane w miejscu wyjścia z obudowy. Skróciłem w tym miejscu i polutowałem, ale chyba nie do końca dobrze, bo nadal to samo :/ .Czy koniecznie musi być to kabel ekranowany?

Pozdr

Opublikowano

ja bym nie kombinował tylko kupił nowy odbiornik,koszt nowego to ok 50zł więc nie ma tragedii...

I,oczywiście :) ,kupiłem tą aparaturę ok.3 lata temu,z drugiej ręki :ph34r: od naszego kolegi z forum,który już się nie pokazuje :P .Antenka była przetarta,przy obudowie i żadne lutowania nic nie pomogły,wiec kupiłem z ciekawości 2 odb.po 45zł.i od razu zalałem wyjście ant.masą uszczelniającą,coś w rodzaju silikonu,od tej pory mam spokój :D
Opublikowano
ja bym nie kombinował tylko kupił nowy odbiornik

Już kupiłem nowy(używany) ale sprawny od kolegi modelarza :) .

od razu zalałem wyjście ant.masą uszczelniającą
I ja tak zrobię .To stary odbiornik niech leży , może kiedyś jakaś pierdoła sie przyda ;) .Dzięki za pomoc.Aha, nie omieszkałem oblatać modelu bo była niezła pogoda , chociaż wiało 5-6 m/s i muszę powiedzieć ,że ten fw190 z HK lata po prostu wyśmienicie! Miałem Parkzony różne, ale ta "foka" wymiataszi he he ;)

Pozdr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.