fullrespect Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Witam, Ostatnio zrobilem sobie nowy pakiet do nadajnika - ale ze jestem taki mądry i na wyjsciu zamienilem bieguny i nie sprawdzilem tego przed podłaczeniem, i upalilem jakiegos scalaka o numerze HEF4066BT - aparatura się włącza ale nie działa juz modluacja FM - nie daje sygnalu na antenę. POza tym wszystko działa jak nalezy - kompyter pracuje idealnie. Prosze pomożcie mi w tym temacie jesli wiecie kto moze naprawic tą aparaturkę lub ewentualnie cokolwiek innego co mogłoby mi pomoc w jej naprawie. [to ze trzeba wymienic scalaka i/lub go zaprogramowac jest dla mnie oczywiste - tylko czy to pomoże???] Link do zdjęć gdzie widac co się zjarało: http://www.rcswiebodzice.pl/optic/ Ale jestem zły sam na siebie jak nigdy na nikogo innego - przegiąłem z moją głupotą i lekkomyslnością.... az mi się odechciało juz wszystkiego A na sobotę planowalem oblot nowego modelu :( :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Ja się na tym zupełnie nie znam, więc jedyne, co przychodzi mi do głowy, to skontaktować się z P. Andrzejem Piecem (tel. 0-604 804 333), który znakomicie i niedrogo serwisuje aparatury. Pewnie naprawi, a przy okazji sprawdzi całą resztę. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 W Swidnicy sa dwa miejsca, gdzie moga to naprawic-przynajmniej 3 lata tenu tak bylo :roll: . Pamiec juz nie ta,ale na planie miasta (jesli znajde :ble: ) pokaze Ci te miejsca. Szukaj planu miasta Swidnica :faja: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 http://mapa.szukacz.pl/ - wpisac swidnica w wyszukiwaniu - resztą bedziesz potrafil sie obsluzyc PS - Peter - czyli naprawa bedzie sie zbiegac do wymiany scalaka czy cos jeszcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zumi Targeo Szukacz MapGo Google Maps - ja mogę tak jeszcze długo... EDIT: drugi DZIĘKUJĘ ZA "POMÓGŁA"! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Scalak to zwykły cmos 4066- w środku cztery klucze analogowe.Dostępny w każdym sklepie elektronicznym.Kosztuje może ze złotówkę.pewnie w tme.pl się go kupi wysyłkowo.Pozdrawiam http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=4066 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Scalak to zwykły cmos 4066- w środku cztery klucze analogowe.Dostępny w każdym sklepie elektronicznym.Kosztuje może ze złotówkę.pewnie w tme.pl się go kupi wysyłkowo.Pozdrawiam http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=4066 Sławku - a czy to nie ma znaczenia ze na mojej plytce jest scalak dokladnie z takim symbolem: HEF 4066 BT ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 prawdopodobnie nie tylko poszedł scalak ( 4066 - 4* Bilateral Switch) tzw. COMS. napewno poszła dioda ... jak jest na wejsciu... lepiej oddaj do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Diody raczej nie mam. Nigdzie przynajmniej jej nie zauwazyłem. Najpierw dam koledze ktory pracuje jako elektronik - polutuje mi nowego scalaka profesjonalnym sprzętem. jak to nie pomoze to dopiero dam do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Gdyby jednak radio nie ozylo,skontaktuj sie ze mna,wysle Ci namiary w Swidnicy. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Pierwsze litery w oznaczeniu to symbol firmy która produkuje układ.Bez znaczenia w tym przypadku.co dalej z radiem okaże się po wymianie scalaka.Mam nadzieję że to tylko scalak .Dobrze że procek przeżył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Dioda też jest - na prawo do góry od tego scalaka - napis na niej "104s" -choć może być nieczytelny. W okolicy też jest parę tranzystorków, które mogły paść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Tranzystorki mają pewnie kod literowy, ale gdzieś w jakimś katalogu mam ściągawkę do rozszyfrowania tego kodu.Pewnie BC 847 i 857 też by poszły (SMD).Jak kolega wymieni układ i radio nie zadziała to będziemy myśleć co dalej z tym robić.Pozdrawiam.Sławek. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14870.html W tym linku mozna pobrać katalog elementów SMD i ich oznaczeń kodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Siemka Panowie, Aparaturka naprawiona - moj kolega odwalił mistrzowsko swoje zadanie. Scalak zmieniony + mowil ze wymienil jakis rezystorek i dodał dodatkowe zabezpieczenie jeszcze przed całym układem. Aparatura działa poprawnie - serwa nie szaleją i wszystko gra jak w zegareczku. Dzieki za pomoc niebawem zapodam fotki jak to zostało wykonane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Gratuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 musisz mi podać namiary na tego kolegę .... ale to sie okaże po nowym roku jak sprawdzę nadajnik może będzie działał a może nie.. bo ja kompletnie sie na tym nie znam ale miejmy nadzieje ze będzie działał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Gratuluje. Dziekuję "tomekRC" - Namiary mogę podac nie ma sprawy - tylko czy opłacało bedzie sie jechac do nas - moj kolega nie zajmuje się typowo aparturami ale jest po prostu elektronikiem. Jesli chodzi o człowieka ktory zajmuje się naprawą i serwisowaniem APARATUR to na pewno polecę Andrzeja Pieca. Wyzej jeden kolega podał do niego numer na komorkę. A teraz obiecana fotka jak to juz wygląda po przelutowaniu - jednak dioda jest 104T - to wlasnie ją mi też zmienił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 no jak pisałem dioda musiała paść napewno gdyż jest właśnie zabezpieczeniem przed zmianą polaryzacji (+z- i -z+) jak jest normalnie podłączony pakiet to dioda jest w kierunku zaporowym równolegle do aku ale jak zmienisz polaryzacje dioda zaczyna przewodzić robiąc zwarcie i wtedy przestaje być zasilane radio .. ale jak padała Ci dioda to musiałeś spore aku do niego podłączyć (dioda jest pobrana prądowo do oryginalnego pakietu) Ciekawe czy twój kolega dał "mocniejszą" diodę. Jedynie co mnie zastawania to dlaczego padła tylko kość 4066 :roll:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Pewnie dlatego padł tylko scalak bo szybko zorientowalem sie ze jest cos nie tak i doslownie po sekundzie od włozenia wtyczki za raz ją wyciągnąlem. Jesli chodzi o aku to nie jestem na tyle głupi zeby podłączac aku o innych parametrach niz oryginalne - moje składa sie z 8 ogniw Ni-MH - 9.6V więc nie podłaczalem jakiegos "wymyślonego" pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 a jaka jest pojemność tych aku które wsadziłeś, gdyż zauważ ze aku orgynalne to chyba 600-800mAh ale jak wsadzisz 2500mAh co jest możliwe,bo akurat kolega tak ma to prądy już są inne. Niewątpliwe czas reakcji jest bardzo ważny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.