Skocz do zawartości

Mefisto - duże opory zawiasów lotek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Natrafiłem na problem z zawiasami lotek - mają bardzo duże opory przy wychyłach. Wydaje mi się, że są one zrobione z taśmy (siatki) przyklejonej na wewnętrznej stronie górnego poszycia płata i lotki. Lotka wychyla się w górę ok. 8 mm, w dół ze względu na podcięcie dużo więcej. Opory są tak wielkie, że (nie wiem, jakim cudem) spadł orczyk z serwa. I tu wyszedł następny bug - serwo (9g) jest przyklejone (chyba na CA) do wewnętrznej strony górnego poszycia i nie ma dojścia dla wkrętaka, aby przykręcić orczyk. Chyba muszę zrobić demolkę i siłowo wybudować serwo.

Wiem, że serwa przed wklejeniem owija się taśmą klejącą, sam też to praktykuję, ale ten model odkupiłem już w takim stanie.

Jeżeli macie jakieś pomysły odnośnie zawiasów i serwa, to chętnie skorzystam.

Opublikowano

Kolego , niczego nie odcinaj !!! Należy bardzo delikatnie poszerzyć rowek zawiasu poprzez rozpiłowanie wąskim pilniczkiem bądż kawałkiem brzeszczota .

Uwaga na możliwość przecięcia zawiasu pod spodem ...

post-5774-0-37823000-1370551689_thumb.jpg

post-5774-0-37438100-1370551692_thumb.jpg

post-5774-0-49250700-1370551695_thumb.jpg

pozdr

P.

Opublikowano

Kolego , niczego nie odcinaj !!! Należy bardzo delikatnie poszerzyć rowek zawiasu poprzez rozpiłowanie wąskim pilniczkiem bądż kawałkiem brzeszczota .

W takim razie najpierw spróbuję pilnika.

A serwo potraktuję kroplą nitrometanu (mam nadzieję, że nie ruszy styropianowego rdzenia - trzeba zrobić próbę).

Opublikowano

Sprawdziłbym to najpierw na osobnym kawałku styropianu. Chemikiem nie jestem, ale jeśli nitrometan zawiera rozcieńczalnik, albo sam reaguje ze styropianem? Lepiej dmuchać na zimne.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.