Grzegorz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witam. Natrafiłem na problem z zawiasami lotek - mają bardzo duże opory przy wychyłach. Wydaje mi się, że są one zrobione z taśmy (siatki) przyklejonej na wewnętrznej stronie górnego poszycia płata i lotki. Lotka wychyla się w górę ok. 8 mm, w dół ze względu na podcięcie dużo więcej. Opory są tak wielkie, że (nie wiem, jakim cudem) spadł orczyk z serwa. I tu wyszedł następny bug - serwo (9g) jest przyklejone (chyba na CA) do wewnętrznej strony górnego poszycia i nie ma dojścia dla wkrętaka, aby przykręcić orczyk. Chyba muszę zrobić demolkę i siłowo wybudować serwo. Wiem, że serwa przed wklejeniem owija się taśmą klejącą, sam też to praktykuję, ale ten model odkupiłem już w takim stanie. Jeżeli macie jakieś pomysły odnośnie zawiasów i serwa, to chętnie skorzystam.
-==PEGAZ==- Opublikowano 6 Czerwca 2013 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Ja w Mefisto robiłem zawiasy silikonowe. Można spróbować zrobić taki zawias. Odciąć lotkę, wyszlifować, a potem zrobić jak motylasty: http://www.motylasty.pl/warszt_2.html .A co do serwa, to jedynie rozwiązanie siłowe... aceton i tak chyba by naruszył serwo i prawdopodobnie malowanie płata (lub folię).
chaosmaker Opublikowano 6 Czerwca 2013 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Kolego , niczego nie odcinaj !!! Należy bardzo delikatnie poszerzyć rowek zawiasu poprzez rozpiłowanie wąskim pilniczkiem bądż kawałkiem brzeszczota . Uwaga na możliwość przecięcia zawiasu pod spodem ... pozdr P.
Grzegorz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2013 Kolego , niczego nie odcinaj !!! Należy bardzo delikatnie poszerzyć rowek zawiasu poprzez rozpiłowanie wąskim pilniczkiem bądż kawałkiem brzeszczota . W takim razie najpierw spróbuję pilnika. A serwo potraktuję kroplą nitrometanu (mam nadzieję, że nie ruszy styropianowego rdzenia - trzeba zrobić próbę).
Lord Rzeźnik Opublikowano 6 Czerwca 2013 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Sprawdziłbym to najpierw na osobnym kawałku styropianu. Chemikiem nie jestem, ale jeśli nitrometan zawiera rozcieńczalnik, albo sam reaguje ze styropianem? Lepiej dmuchać na zimne.
Rekomendowane odpowiedzi