kerimil Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 NIe wiem czy właściwy dział na pokazanie pierwszego modelu i ogólne nudzenie, ale najwyżej modzi przeniosą ;-) To mój pierwszy samolot RC, do tematu zabierałem się od dawna. W sumie od jakiegoś 1.5 roku wiedziałem że to musi być coś jak klon multiplexa - była tylko kwestia jaki model i czy ARTF czy RTF. Parę osób się radziłem (special thx dla zefirka za irytujące PMy), wybór padł w końcu na RTF bo bałem się, że będę się tak zastanawiał całe miesiące. Sklep wybrałem i kupiłem, wziąłem jeszcze ładowarkę 230V - co ciekawe w trakcie rozpakowywania i kręcenie filmu z unboxingu zorientowałem się że sklep dał DWIE ładowarki na 230V. Kontaktuję się ze sklepem i informują że mogą wymienić, ale trzeba przesłać poleconym. Olałem za dużo roboty, ale sklep olał też moje pytania o to czy dodają na 230V w standardzie czy po prostu ktoś błędnie spakował. Do dziś nie wiem a filmik z unboxingu zamierzam wrzucić, więc może ta nie wymieniona firma skojarzy ;-) bo nie wiem co powiedzieć w dalszej części filmu. Model złożony w dwie godziny - trzeba było trochę poprawiać bo zrobiony kiepsko. Przy pierwszym locie 10 sekund lotu i upadek i tak w kółko. Zorientowałem się że model nie jest idealnie wyważony i jest problem z wiatrem. Ale byłem niecierpliwy to po krótkiej przerwie zacząłem od nowa. Wszystko ok aż wzbiłem się na jakieś 40 metrów - na stockowym śmigle i przy moim braku skilla zaczął stopniowo się oddalać z wiatrem. Ostro walnął w słup betonowy przy pikowaniu i co ciekawe uszkodziło się tylko śmigło. Praktycznie 300 metrów dalej i bez line of sight z modelem. Kupno śmigła poprawienie wyważenia i drobna naprawa obudowy silnika i jest ok. Z dobre 30 minut lotu dziś pod wieczór i już jest ok - przynajmniej sam ląduję wtedy kiedy chce a nie kiedy gleba zbliża się do modelu czy na odwrót :-D Fotki po zderzeniu ze słupem poniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Witam Masz jakieś pytania odnośnie tego pionerka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerimil Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Interesuje mnie właściwy wykłon i skłon. Teoretycznie na stronach widziałem dyskusję ale za cho#### nie jestem w stanie określić czy jest w porządku. Fotki poniżej Bez trymowania model lekko ściąga mi na prawo - chodzi tu o angielskie 'roll' (zapomniałem jak to po polsku się nazywa więc chodzi o obrót w tej płaszczyźnie w prawo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerimil Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Model miał parę błędów - po pierwsze źle wyważony - ciężarki po jednej stronie wklejone. Druga sprawa jedno skrzydło (też po tej samej stronie!!) ktoś zalał masą kleju - ten wycięty kawałek gdzie idzie kabel od serwa i bagnet. Przez ten nadmiar kleju w tym kanale bagnetu węglowego lekko złamałem go przy wkładaniu - efekt ?? skrzydła wyginały się w locie bardziej niż powinny. Dodać do tego wiatr przy pierwszych lotach i nie dziwne ze były głownie krety. Wszystko poprawiłem, cg idealnie zrobiłem i teraz jak po sznurku idzie Jakby nie błędy i niedociągnięcia 'fabryki' to od razu bym śmigał tak jak teraz. Wniosek - zanim sie zaczniesz zastanawiac co nie tak z twoimi umiejetnosciami sprawdź czy coś nie sp######## z modelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi