Omen Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 http://safeflightcopters.com/ wg mnie ciekawy projekt, też od pewnego czasu zastanawiam się nad tym z czego zrobić rami dla śmigieł aby nie stwarzały zagrożenia dla mnie i dla innych osób i mienia. Może ktoś z forumowiczów też ma na to patent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 O takich konstrukcjach wiem jedno: Im mniejsza szczelina między łopatą ,a tunelem, tym lepsza sprawność. Możesz wytoczyć kopyto o średnicy większej o 1mm od śmigła i na nim kolejno: warstwa zabezpieczająca (np folia spożywcza typu stretch) , warstwa forniru , warstwa depronu gięta na ciepło i kolejna warstwa forniru( lub balsy). Wąskie powierzchnie szlifuj na arkuszach papieru przyklejonych lub rozpiętych na płaskiej powierzchni. Później zaokrąglij krawędzie i masz gotowy tunel. Siatka zabezpieczająca: upleć z rowingu , naciągnij i przesącz żywicą. Odrysuj kształt wentylatora i tnij szczypcami. Kwestię zamocowania zostawiam już Tobie, bo nie wiem, jak dokładnie wygląda rama Twojej kosiarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omen Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 O takich konstrukcjach wiem jedno: Im mniejsza szczelina między łopatą ,a tunelem, tym lepsza sprawność. Możesz wytoczyć kopyto o średnicy większej o 1mm od śmigła i na nim kolejno: warstwa zabezpieczająca (np folia spożywcza typu stretch) , warstwa forniru , warstwa depronu gięta na ciepło i kolejna warstwa forniru( lub balsy). Wąskie powierzchnie szlifuj na arkuszach papieru przyklejonych lub rozpiętych na płaskiej powierzchni. Później zaokrąglij krawędzie i masz gotowy tunel. Siatka zabezpieczająca: upleć z rowingu , naciągnij i przesącz żywicą. Odrysuj kształt wentylatora i tnij szczypcami. Kwestię zamocowania zostawiam już Tobie, bo nie wiem, jak dokładnie wygląda rama Twojej kosiarki Tworzyłeś może już coś takiego? Ciekawe się tylko jaka waga będzie tak wytworzonego elementu, a może laminat szklany?. W przykładzie z filmu, komplet pod hexe ma ważyć coś ponad 600 gramów, Kanapka z fornirowo-depronowa może być lżejsza, pytanie tylko czy jej ściskalność na średnicy, będzie odpowiednio mała? W sensie jak uderzę w jakąś przeszkodę/ścianę to czy śmigło mi tunelu nie potnie. Na razie mam profil kwadratowy 10mm x 10mm śmigła 1045, docelowo myślę o silnikach wolnoobrotowych pod śmigła 13-15", które zapewnią mi dłuższy lot, rama możliwie najlżejsza rurki węglowe. Cenę DJI S800 uważam za przesadzoną może uda mi się zbudować coś taniej Dzięki przedstawioną koncepcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Nie miałem okazji budować. Jeśli obawiasz się o sztywność, można Połączyć zewnętrzne warstwy pierścieniami na wlocie i wylocie tunelu lub balsowymi wstawkami. Nie jestem w stanie ot tak z głowy wyobrazić sobie rozkładu naprężeń przy ściskaniu promieniowym albo skręcaniu takiego pierścienia, ale jakbym miał coś takiego robić, to w ten sposób: Szersze ściany można by zrobić rzeczywiście z laminatu. Drewno jest anizotropowe, co nie jest zaletą, jeśli ma pracować we wszystkich kierunkach, a tak pewnie będzie na ścianach. Czyli tkanina ,która utworzy siatkę na szerszych powierzchniach , a balsa słojami, jak na rysunku , która wzmocni depron na naprężenia ścinające. Ewentualnie szersze powierzchnie można też dać słojami pionowo, a wytrzymałość na ściskanie promieniowe i skręcanie da siatka, która pokryje wlot i wylot! Wtedy będzie musiała być na prawdę solidna. Płaskowniki węglowe, albo coś w tym guście. Zachęcam do takich eksperymentów, bo można się z nich wiele nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi