razor Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 skończyłem właśnie budowę jachtu (może dziś albo jutro będzie wodowanie) tym czasem ma pytanie o naciągnięcie/napięcie grota, zrobiłem to teraz według instrukcji i z użyciem metalowych kółek grot niestety w tym momencie jest dosyć 'luźny', co widać na zdjęciu (specjalnie go palcem wypchnąłem) jak macie w swoich żaglówkach? też taki luźny? pytam się o to, ponieważ żeglując na jachtach 1:1 żagle na wszystkich likach się napina. ok, znalazłem tu opis ustawiania innego jachtu, gdzie pokazane są tak duże 'luzy' http://www.woodlawnsailingclub.com/articles/victuning/victuning.html generalnie, na słaby wiatr żagle mogą być bardziej 'wybrzuszone' na silny wiatr, chcemy je mieć bardziej 'płaskie' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Przy kursach na wiatr lepiej jak są "na blachę", ale w tych modelach nawet jak wybierzesz grot na bomie to góra i tak jest brzuchata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 ale żeglować będę po małym jeziorku, gdzie każdy wiatr będzie równie częsty zobaczę czy mam jeszcze wolne 'bloczki' do blokowania linek, to może zrobię sobie napięcie dolnego liku regulowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 dopiero dziś udało się zwodować żaglówkę, ale za to było za mocno i za szkwaliście być może właśnie dziś mocne napięcie żagla byłoby dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi