fuga Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Witam Jak w temacie znacie może jaki leje się dodatek (konkretna nazwa środka) przeciw pienieniu się paliwa żarowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A które paliwo takowy dodatek zawiera? Mnie osobiście paliwo nigdy się nie pieniło.....a mieszałem wielokrotnie z elementarnych składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad 29 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 A Morganfuel na przykład wszystkie serie od Omega do Cool power zawierają dodatki antypieniące . Podaję linka do Wiki jest tam napisane o środkach antypieniących i odpieniających http://en.wikipedia.org/wiki/Defoamer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Jak przeczytasz uważnie informacje z podanego przez siebie linku to zauważysz, że takimi właściwościami charakteryzują się między innymi alkohole...resztę dopowiedz sobie sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad 29 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Czytałem uważnie zanim go podałem , ale metanol do grupy alkoholi antypieniącej nie należy. Do tej grupy należą alkohole słodkie zawierające 7 cząsteczek węgla takie jak : Perseitol , Wolemitol , Beta-polihydroksylowy i alkohole tłuste zawierające 22 cząsteczki węgla: dokozanol. Ze względu na ich cenę stanowią tylko dodatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Choć jestem z wykształcenia chemikiem, to nie miałem wcześniej do czynienia z takowymi związkami... Jeśli chodzi o wpływ alkoholi na trwałość piany (szczególnie gaśniczej-tak przy okazji to jestem strażakiem ) jest on bardzo negatywny i nie zawężałbym tak szybko i łatwo grupy alkoholi posiadających właściwości destrukcyjne dla piany. Są oczywiście też i piany, które można stosować do gaszenia alkoholi, lecz są to rozwiązania dosyć nowoczesne, specjalnie do tego celu zaprojektowane = kosztowne. http://www.protekta.pl/public/pfiles/16/20121016MOUSSOLAPSf151x3.pdf Przykładowy środek pianotwórczy do gaszenia alkoholi....ale odbiegam trochę od tematu. BTW - mnie paliwo nigdy się nie pieniło w sposób wpływający na cokolwiek...więc dla mnie problem nie istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad 29 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Ja też nie mam z tym problemu ale ktoś pyta to w miarę mozliwości staram się pomóc. Pamiętam ze jakaś japońska firma robiła specjalne zbiorniki i "smoki" zeby zapobiec problemowi pienienia paliwa jeden taki mam ale nie pamiętam nazwy producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 W takim zbiorniku (stosowanym w celu zapewnienia w miarę stałego ciśnienia paliwa niezależnie od położenia modelu) paliwo nigdy się nie zapieni ponieważ nie ma w nim gazu, a panujące wewnątrz ciśnienie dodatkowo uniemożliwia powstanie piany nawet gdyby jakiś gaz się tam znalazł http://www.youtube.com/watch?v=20tGHvh1UrQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi