aku Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Mam apkę Turnigy 9XR i pierwszy raz chcę skonfigurować na niej helikopter - T-rexa 250 (zapewne z wyższymi modelami nie będzie problemu), z samolotami i wielowirnikowcami nie ma problemu lecz tutaj mam problemy. Wybrałem Szablon pod heli i mam na CH1 - cyc1, CH2, - cyc2, CH3 - cyc3 + inne ustawienia i o ile dobrze znalazłem na innych forach to jest odpowiednio - aileron, elevator, pitch, pod CH4 podpinam Gyro, CH5 puste i pod CH6 throttle. Teoretycznie 1 żyłowy kabelek od Gyro powinien iść pod CH5 jednak nie wiem co dalej jak ustawić go pod potencjometry, bo chyba pod tym powinienem mieć regulację. Byłbym wdzięczny za pomoc w ustawieniach aparatury (oryginalny soft, bez modyfikacji).
woj123 Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 W TGY 9x jest tak, że numery kanałów odpowiadają kolejności w na przykład menu Revers. Gyro daj na poczatek pokrętło a potem jak ustalisz jakie ma wartości to daj na sztywno (albo zostaw na pkrętle)
aku Opublikowano 10 Października 2013 Autor Opublikowano 10 Października 2013 Właśnie do 9x jest masa informacji jak co ustawić, a to 9xr po prostu coś jest, ale nie do końca sprecyzowane, chyba pozostaje mi dojść do tego metodą prób i błędów.
woj123 Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 pisząc o 9x założyłem, że w w 9Xr przynajmniej to jest tak samo. Jest inaczej?
aku Opublikowano 10 Października 2013 Autor Opublikowano 10 Października 2013 Dokładnie tak jest jak piszesz. Niby udało mi się już ustawić, jednak tak przy 50-60% mocy ogon zaczyna mi się kręcić w lewo, czyli jednak dalej coś nie tak z ustawieniami...
woj123 Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 T-rexa 250- FB jak zakładam? A reaguje na sterowanie ogonem? Może byc złe miksowanie, zły travel serwa ogonowego, źle ustawione łopatki. Może jakiś filmik z obecnej konfiguracji? W lewo czyli w tą samą stronę co wirnik? To coś z ustawieniami sprzętowymi a nie konfiguracją aparatury- ale nie upieram się
aku Opublikowano 10 Października 2013 Autor Opublikowano 10 Października 2013 T-REX 250 PRO Super Combo V2. Tak reaguje na sterowanie ogonem. Sprawdziłem jeszcze raz wszystko na modelu, jutro przetestuję ew. nagram filmik. W tą samą stronę co wirnik.
woj123 Opublikowano 11 Października 2013 Opublikowano 11 Października 2013 a da się ten ruch skontrować?
Wiktor Opublikowano 11 Października 2013 Opublikowano 11 Października 2013 Dokładnie tak jest jak piszesz. Niby udało mi się już ustawić, jednak tak przy 50-60% mocy ogon zaczyna mi się kręcić w lewo, czyli jednak dalej coś nie tak z ustawieniami... mógłbyś sprecyzować kręci się w lewo... bo jak to robi bardzo szybko ro jest źle ustawiony rewers w gyro a jak powoli to może masz pstryknięty subtrim, trymer... ale opcji jest wiele
aku Opublikowano 17 Października 2013 Autor Opublikowano 17 Października 2013 Przeziębiłem się trochę i byłem odcięty kilka dni, dziś udało mi się usiąść do niego, z ogonem już jest wszystko OK, rewers w gyro był źle ustawiony, Dzięki @Wiktor za wskazówki. Teraz mam kolejny problem :-) otóż naoglądałem się filmików na YT i zacząłem regulować łopaty (kątomierz, poziomica) i niby wszystko jest OK ustawione równiuteńko jak na filmikach i w instrukcji natomiast gdy wirnik zaczyna się kręcić pęd powietrza mam skierowany do góry nie do dołu (tak trza było kupić RTFa :-) możecie mnie nakierować co mogłem znowu namieszać (kierunki przód, tył, boki są OK jak sprawdzałem)?
woj123 Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 to normalne bo kąty zwiększają się wraz z krzywą gazy więc na początku masz ujemne, potem zero i potem dodatnie i... lecisz
Wiktor Opublikowano 23 Października 2013 Opublikowano 23 Października 2013 upewnij się, że kąty zmieniają się z ujemnych na dodatnie gdy drą gazu idzie od 0 do góry. jeśli jest odwrotnie to musisz odnaleźć coś jak swashMix (tak się nazywa to w spektrum dx6i) i zmienić wartość PITch na przeciwną tzn np z +XX na -XX edit: znalazłem. w Twoim radio jest to SWASH AFR i tam szukaj PIT oczywiście może być taj jaki pisze kolega powyżej bo nic nie napisałeś o skoku i gazie
Rekomendowane odpowiedzi