xprzemo Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 witam chcialbym sie dowiedziec jak mam podłączyc silniki w łódce beda zainstalowane dwa silniki i sterowanie chcialem zrobic wlasnie za pomoca wyłaczania jednego lub drugiego silnika aparature mam hitec laser 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Chyba najprościej byłoby zastosować mechaniczny regulator samochodowy. Miałbyś jeszcze dwu lub trzystopniową regulację obrotów i ewentualnie wsteczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xprzemo Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 słyszałem ze mozna to zrobic poprzez mixer tylko nie bardzo jeszcze wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Nie pisałeś nic, że posiadasz regulator lub regulatory do tych silników. Założyłem więc, że ich nie masz. Jeżeli masz dwa regulatory, to lepiej niech doradzą ci posiadacze lasera 6, bo ja nie wiem, jakie tam są mixery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cornel Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 ja w swoim laserku 4 mam v-taila i elevona i z instrukcji (wspólnej dla obu modeli) wynika ze laser 6 nie ma nic wiecej, tak wiec jezeli masz instrukcje, to włacz elevona i podłacz sie pod kanał 1 i 2 ja dokładnie nie wiem jak to działa bo jeszcze tego nie robiłem a nie chce wypisywac głupot (reszte dowiesz sie z instrukcji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Chyba się domyślam o co koledze chodzi. Jeśli dobrze zrozumiałem to chciejstwo jest takie, żeby tymi dwoma silnikami sterować łódką nie tylko do przodu i tyłu, ale też na boki? Rzeczywiście można to zrobić przez mikser V. Działało by to w skrócie mówiąc tak: drążek kanału A steruje obydwoma silnikami w tę samą stronę, a drążek kanału B zwalnia jeden silnik i przyspiesza drugi. Czyli kanałem A przyspieszamy i zwalniamy a kanałem B można robić zakręty :-) Trzeba tylko w nadajniku włączyć odpowiedni mikser. V-mixer miksuje wysokość i kierunek, czyli kanały 2 i 4 Elevon-mixer miksuje wysokość i lotki, czyli kanały 2 i 1 (niech mnie ktoś poprawi jeśli coś pokręciłem) Najlepiej by było pewnie zastosować regulatory samochodowe, które mają też wsteczny bieg, żeby dało się płynąć do tyłu jak się łódka wpakuje w jakieś krzaki czy coś. Poza tym do tego kanału różnicowego można równolegle podłączyć serwo obracające sterem kierunku, czy jak to się w łódce nazywa (pewnie się nieściśle wyrażam, chodzi mi o taką jakby płetwę z tyłu łódki... :crazy: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 chodzi mi o taką jakby płetwę z tyłu łódki... :crazy: ) Heh, wlasciwe slowo to ster (jak pamietamy Titanic mial za maly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.