Skocz do zawartości

jak podłączyc silniki ?

xprzemo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chcialbym sie dowiedziec jak mam podłączyc silniki w łódce beda zainstalowane dwa silniki i sterowanie chcialem zrobic wlasnie za pomoca wyłaczania jednego lub drugiego silnika aparature mam hitec laser 6

Opublikowano

Chyba najprościej byłoby zastosować mechaniczny regulator samochodowy. Miałbyś jeszcze dwu lub trzystopniową regulację obrotów i ewentualnie wsteczny.

Opublikowano

Nie pisałeś nic, że posiadasz regulator lub regulatory do tych silników. Założyłem więc, że ich nie masz.

Jeżeli masz dwa regulatory, to lepiej niech doradzą ci posiadacze lasera 6, bo ja nie wiem, jakie tam są mixery.

Opublikowano

ja w swoim laserku 4 mam v-taila i elevona i z instrukcji (wspólnej dla obu modeli) wynika ze laser 6 nie ma nic wiecej, tak wiec jezeli masz instrukcje, to włacz elevona i podłacz sie pod kanał 1 i 2 ja dokładnie nie wiem jak to działa bo jeszcze tego nie robiłem a nie chce wypisywac głupot ;) (reszte dowiesz sie z instrukcji)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chyba się domyślam o co koledze chodzi. Jeśli dobrze zrozumiałem to chciejstwo jest takie, żeby tymi dwoma silnikami sterować łódką nie tylko do przodu i tyłu, ale też na boki?

Rzeczywiście można to zrobić przez mikser V. Działało by to w skrócie mówiąc tak: drążek kanału A steruje obydwoma silnikami w tę samą stronę, a drążek kanału B zwalnia jeden silnik i przyspiesza drugi. Czyli kanałem A przyspieszamy i zwalniamy a kanałem B można robić zakręty :-)

Trzeba tylko w nadajniku włączyć odpowiedni mikser.

V-mixer miksuje wysokość i kierunek, czyli kanały 2 i 4

Elevon-mixer miksuje wysokość i lotki, czyli kanały 2 i 1

(niech mnie ktoś poprawi jeśli coś pokręciłem)

Najlepiej by było pewnie zastosować regulatory samochodowe, które mają też wsteczny bieg, żeby dało się płynąć do tyłu jak się łódka wpakuje w jakieś krzaki czy coś. Poza tym do tego kanału różnicowego można równolegle podłączyć serwo obracające sterem kierunku, czy jak to się w łódce nazywa (pewnie się nieściśle wyrażam, chodzi mi o taką jakby płetwę z tyłu łódki... :crazy: )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.