kminek Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Nie wiem czy ktokolwiek słyszał o tej akcji. Jak nie to zachęcam ! Kto jak kto ale modelarze wsparcie takim inicjatywom dają Szanowni internauci, Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie wraz z internautami zrzeszonymi wokół różnych witryn i forów internetowych poświęconych lotnictwu m.in. forum dyskusyjnego "IL2 Szturmovik", forum internetowego Polskiej Witryny Modelarskiej czy strony Plastikowe.pl organizuje projekt renowacji eksponatu muzealnego - samolotu An 2. Samolot ten, ze względu na swój stan techniczny i wizualny nie może być obecnie prezentowany na ekspozycji MLP. Samolot An 2 był najliczniej produkowaną w Polsce powojennej konstrukcją. Ten wielozadaniowy dwupłat ze względu na swoją charakterystykę jest wciąż eksploatowany zarówno w kraju, jak i zagranicą, w Siłach Powietrznych RP i wielu aeroklubach. Egzemplarz muzealny swoją ostatnią służbę pełnił w 13. Eskadrze Lotnictwa Transportowego z Balic. MLP aktywnie pozyskuje środki finansowe z różnych źródeł, aby prowadzić niezbędne remonty eksponatów. Ze względu na złożoność prac i gabaryty eksponatów zadania te są bardzo kosztowne. W roku ubiegłym udało się odremontować samolot transportowy Lisunow Li-2 (lic. DC-3). Trwają pracę nad remontem śmigłowca Mil Mi-4 i przedwojennego RWD-13. Wspieranie muzeów lotniczych przez pasjonatów lotnictwa nie jest ideą nową. Również w krakowskim Muzeum powstała idea odremontowania eksponatu przy wsparciu materialnym, rzeczowym czy wręcz wsparciu własną pracą przy remoncie przez osoby, którym zależy na ratowaniu lotniczego dziedzictwa. Zainteresowani udziałem w projekcie mogą przesyłać dowolne kwoty pieniężne na konto Muzeum: Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie al. Jana Pawła II 39 30-969 Kraków PKO BP II Oddział Centrum Kraków 08 1020 2906 0000 1502 0019 9232 Proszę pamiętać o dopisku: "Remont An-2" oraz proszę podać w polu "tytułem" również imię i nazwisko oraz adres. Dane te będą wykorzystane tylko w celu uhonorowania osób wspierających projekt. Rozliczenie całości projektu będzie udostępnione na stronie internetowej Muzeum. Zachęcam również do reklamowania tej akcji na forach internetowych lub wśród znajomych zainteresowanych lotnictwem. http://www.muzeumlotnictwa.pl/5705/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Czy wie ktoś dlaczego na lotnisku w Rybniku stoi tak bardzo zdewastowany An-2. Czy jest on już tylko przeznaczony do kasacji ? Szkoda .... jakoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kminek Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Niestety nic o Rybniku powiedzieć nie mogę. Ale mogę powiedzieć że wsparcie dla Muzeum jest potrzebne MLP planuje również mdernizacę "papieskiego"Mi 8. Wrto wpomóc muzeum choćby swoją obecnością. Zapraszam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi