Skocz do zawartości

funbat - pierwszy oblot - problemy z wyważeniem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, dziś w końcu oblatałem swój pierwszy model Funbat, niestety lot zakończył się kretem, ponizej opisze jak zachowywał się mój model:

1). Puściłem go z reki z leciutkim gazem by zobaczyć czy leci prosto - test się udał samolot wylądował 3m dalej.

2) Puściłem z mocniejszym gazem - samolot leciał w dol, tutaj dodałem więcej gazu - chyba cały - samolot wyrwało prawie pionowo w gore potem zmniejszyłem gaz i krecik.....

Mój funbat waży 400 gram i dziś trochę też wiało, więc pewnie to też miało swój udział.

No dobra co zrobiłem źle?

Opublikowano

Ostatnio spotkałem się z tym, że ktoś miał nieświadomie jakiś mikser ustawiony... Dlatego też Tobie zalecam sprawdzić czy czasem przypadkowo nie zmiksowały Ci się obroty z wysokością :)

Opublikowano

Adam,

to że wyrwał do góry na pełnym gazie, to zupełnie normalne, szczególnie przy pierwszych lotach, kiedy jeszcze do podregulowania jest wyważenie, skłon silnika czy wytrymowanie sterów.

Ale spadł z innej przyczyny. Po odpuszczeniu gazu w locie pionowo w górę, Twój Funbat zwolnił, stracił siłę nośną i zaczął spadać, a później zabrakło miejsca lub umiejętności żeby go wyprowadzić do lotu poziomego.

Co poprawić w następnym locie? - patrz post Patryka. Jeśli wyważenie i skłon jest OK, to możliwe, że masz zbyt duże wychylenia sterów i samo drżenie ręki powoduje, że sterujesz w górę lub w dół.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam, że tak późno odpisuje ale nie bylem wstanie wcześniej. Silnik został przemontowany do wręgi prosto - bez ustawienia kąta bo w planach go nie widziałem. Wydaje mi się, że największym błędem było wsadzenie silnika który ma ciąg 1,2kg a sam model ważył około 400 gram co powoduje ze przy braku moich umiejętności nawet lekike ruchy drążka powodują szybka akcje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.