Diakon Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Pax! Jako modelarz, choć obecnie bierny, od czasu do czasu spoglądam sobie w niebo. Jakiś czas temu widząc lecący wysoko samolot pasażerski, zauważyłem ciekawy cień na jego przedłużeniu. Sięgnowszy cyfraka liczyłem, że matryca także dostrzeże to, co oko i wyszło mniej-więcej tak: Tutaj średnio to widać, moze jak się nachylić i wykorzystać wadę monitora LCD. Po nieudolnej próbie edycji zdjęcia, może widać coś minimalnie więcej: Jako tytułowy "cień" nazywam ten ciemniejszy obszar biegnący od samolotu naprzód, równoolegle do smug. Sądziłem pierw, że może Słońce jest tak równolegle ustawione... ale może niekoniecznie tak było. A może jednak? Pytam z "lotniczej ciekawości" - gdyby ktos wytłumaczył, w czym rzecz. Chyba, że sprawa jest taka banalna i już sam sobie odpowiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 też o to pytałem: http://lotnictwo.net.pl/7-inne/39-rozne_rozmowki_tylko_lotnicze/42496-slad_przed_samolotem.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 A dziękuję, zatem już wszystko wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi