Zefirowaty Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam, dopiero zaczynam swoją przygode z modelarstwem i niezbyt wiem jakie sterowanie wybrać do pojazdu gąsienicowego. Chciałem wykonać go z metalu, wyczytałem gdzieś że do czołgów sterowanie musi być 40MHz, przeglądałem różne tematy na forach i oferty w sklepach ale wszystkie są do samolotów i helikopterów. Gdyby ktoś mógł doradzi i naprowadzić na właściwą ścieżke to bym był bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Mówiąc o sterowaniu masz na myśli zestaw : aparatury nadajnika i odbiornika do pojazdu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 po mojemu bzdurą jest ten zapis o 40 MHz. HengLong na pewno oferuje czołgi ze sterowaniem 2.4 GHz, Tamiya chyba też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirowaty Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Tak chodziło mi o cały zestaw. Z tym zapisem o 40MHz to chodzi o to że jak model jest metalowy to musi być właśnie te 40MHz, nie wiem czy to prawda tak wyczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Z tym zapisem o 40MHz to chodzi o to że jak model jest metalowy to musi być właśnie te 40MHz, nie wiem czy to prawda tak wyczytałem. Nie prawda. Jaki masz budżet ? jaki to pojazd jaka skala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 40 MHz to po prostu pasmo FM dla zdalnie sterowanych modeli pojazdów (i samolotów, podczas gdy 35 MHz to już tylko modele latające). Nie ma to nic wspólnego z materiałem z jakiego wykonany jest model (antena i tak musi być wyprowadzona na zewnątrz w przypadku modeli metalowych), jak też bez sensu jest inwestowanie teraz w aparaturę FM - jeśli coś brać to 2,4 GHz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam, dopiero zaczynam swoją przygode z modelarstwem i niezbyt wiem jakie sterowanie wybrać do pojazdu gąsienicowego. Chciałem wykonać go z metalu, wyczytałem gdzieś że do czołgów sterowanie musi być 40MHz, przeglądałem różne tematy na forach i oferty w sklepach ale wszystkie są do samolotów i helikopterów. Gdyby ktoś mógł doradzi i naprowadzić na właściwą ścieżke to bym był bardzo wdzięczny. Na pewno wszystko czytałeś a to http://www.rctankcombat.com/tanks/ tyle że poangielskiemu ale translator i dużo więcej się dowiesz http://www.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=136709&page=1&ord=1 http://www.rctankcombat.com/articles/speed-control/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirowaty Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Skala 1:16 albo 1:10, ale chyba 1:10 bo nie wiem czy do 1:16 wszystko by sie zmieściło. Jaki pojazd jeszcze dokładnie nie wiem chciałem najpierw rozeznać sie jaki mniej wiecej bedzie koszt sterowania i reszty elektroniki. Nadawałby sie do tego ten zestaw? http://www.abc-rc.pl/Fly-Dream-F6TB W opisie jest że to do samolotu ale nie znalazłem niczego co by było do pojazdów na gąsienicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macowca Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Polecam Turnigy 9x lub 9xr, koszt to 50$. W polsce 9x możesz dostać za np. 250zł, a uwierz, będziesz o wiele bardziej zadowolony w przyszłości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirowaty Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Ale to bez znaczenia czy w opisie jest napisane że do samolotów/helikopterów jest? będzie sie pod to dało pojazd na gąsienicach podłączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Spokojnie będziesz mógł wszystko podłączyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi