mariusz406 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam kolegów, Znajomy wygrzebał poniższy model z garażu (przywieziony jakiś czas temu z zachodu)... nie znam się zupełnie na szybowcach ani na lataniu nimi. Czy ktokolwiek wie co to za model i czy warto cokolwiek w niego zainwestować ??? Jak tym latać? model ma zainstalowane trzy serwa ... Rozpiętość 2,1 m Długość 1,1 m Proszę o pomoc w rozpoznaniu i ewentualne podpowiedzi ... do tej pory latałem tylko trenerkami i jednym (wolnym EDF-em) z góry dzięki Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Podaj wagę modelu to będzie można ocenić przydatność modelu do latania . Przy te wielkości można niewielkim kosztem zrobić z niego model z napędem elektrycznym lub pozostawić jako szybowa . Jeżeli waży do 1500g nadaje się np. jako model treningowy na zbocze . Jeśli radzisz sobie trenerkami i edf poradzisz sobie z takim szybowcem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Świetny model. Gdzieś miałem plan, może się odnajdzie. Jak skleroza pozwoli to i nazwę sobie przypomnę. Kadłub laminatowy robiony dla Robbe w jakimś czechosłowackim garażu. Była wersja elektro. Potężny kadłub - wszystko tam wejdzie. Latało to nawet na Speed-zie 700. Bardzo przyzwoity, szybki (stosunkowo) model. Szybowca pewnie trzeba zdrowo dobalastować, bo same akumulatory silnika ważyły coś koło 1 kg (10-16 cel NiCd). Ulotnij to ! Grzech to zutylizować ! Ciężki !! Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Troszkę przypomniał mi mojego Graupnera (nie znam również nazwy.. ) Jurku M, może poznajesz? Naklejki MPX są złudą Lubię firmę MPX... model jest firmy G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Nie, tego sobie nie przypominam. Ale może to robić kołpak - wygląda na mocno skrócony nos z uwagi na średnicę silnika (kołpaka). Ale przejrzę stare katalogi Graupnera. Natomiast model Mariusza jest charakterystyczny odejmowanym całym nosem. Miałem do niego nawet artykuł, w którym jakiś niemiecki modelarz prezentował, jak rozwiązał mocowanie przodu - na 2(4) rurkach duralowych. 2 wklejone w kadłub, 2 wklejone w nos i wchodziły na siebie.... Całość zabezpieczona śrubką. Skrzydła: styropian oklejony balsą lub fornirem na dość cienkim (jak na tamte czasy), szybkim profilu. Przez lata tej makulatury nazbierało się tyle, ze próba przebicia się przez to - zniechęca. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Tak to jest - "Calibra Pro". Calibra miała zwykły kadłub z "kabinką" a Calibra Pro - właśnie ten z odejmowanym przodem. Profil HQ 1,5/9. Marcin - nic nie znalazłem na temat Twojego modelu. Najbardziej podobny do "Beat"-a, ale Beat miał kabinkę zachodzącą na natarcie skrzydła. Bardzo podobny, trochę większy był "Cherry" (i kilka wariacji z użyciem tego kadłuba) ale Cherry miał skrzydła na bagnetach a nie nakładane z góry..... I końcówki skrzydeł miały dość charakterystyczny, krótki, drugi trapez. Gdyby Twoje skrzydła miały w obrysie 2 trapezy - to podejrzewałbym, że mimo wszystko jest to Calibra. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Jurek, dziękuję bardzo za fatygę!!! Bardzo fajnie latał jak na drewniaka... ale teraz niestety jest już u nowego właściciela. Pozostały miłe wspomnienia, filmy i zdjęcia Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi