baczek Opublikowano 21 Lutego 2008 Opublikowano 21 Lutego 2008 siemano ziomki ;D zastanawiam się tak czym się różni wznios a uszy tylko żeby nie chodzi mi o to że niewiem które co jest bo to wiem tylko zastanawiam się co daje jedno i drugie a także co jest lepsze do szyboli i do elektryków jak mógł by mi ktoś napisać do czego są uszy a do czego wznios
Diakon Opublikowano 21 Lutego 2008 Opublikowano 21 Lutego 2008 Można ogólnie powiedzieć, że uszy dają lepszy efekt od centralnego wzniosu (bardziej na to powinni patrzeć szybowcnicy) jak np: chcesz latać w termice a nie masz lotek. No i tak właściwie jest chyba łatwiej wykonać model z centralnym wzniosem niż uszami. Jak robisz elektryki (np: jakieś klasyczne deprony) to dajesz sobie centralnie wznios, jego wielkość w zależności od tego czy masz lotki. Jak robisz sobie np: prostego balsowego szybowca z sterowaniem tylko na ogonie to lepiej dać mu uszy i wznios centralnie tez. Chociaż przy takich modelach posługujesz się z reguły planami i tam masz wsio podane, co przy prostych (i często własnych) elektrykach nie "występuje" . Naturalnie nie jest to regułą jakąkolwiek, ale jak popatrzysz sam na różne konstrukcje i się zastanowisz, to sobie wyrobisz zdanie na ten temat.
baczek Opublikowano 21 Lutego 2008 Autor Opublikowano 21 Lutego 2008 wsio :twisted: :twisted: :twisted: hahaha czyli tak do termiki lepiej mieć uszy do zwyklego szybola uszy i wznios a u ele lepiej mieć wznios
Diakon Opublikowano 21 Lutego 2008 Opublikowano 21 Lutego 2008 Naturalnie nie jest to regułą jakąkolwiek Ach... Nie... Wzios dajesz po to, żeby poprawić stateczność modelu. Pisałeś: tylko żeby nie chodzi mi o to że niewiem które co jest bo to wiem tylko zastanawiam się co daje jedno i drugie a także co jest lepsze do szyboli i do elektryków Więc pomyślałem to wiesz. Widziałeś na pewno zdjęcia/plany wielu modeli - szybowców, lepszych i gorszych, elektryków, itd., więc o co chodzi . Przytpatrz się, że np: proste modele maja wznios tylko w centropłacie, bo zależy bardziej na tym, żeby skrzydło było proste w budowie. Z kolei "dobre" szybowce mają kilka miejsc zagięcia skrzydła, to dla jak najlepszych właściwosci lotnych. Proste szybowce będą miały wznios w centrum jak i uszy. Zagmatwanie to wszystko napisałem :? .
baczek Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Opublikowano 22 Lutego 2008 aaaa już zrozumiałem wznios daje tylko stabilność uszy mają lepsze modele a najlepsze mają i to i to tak?????????????????????????????
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.