Skocz do zawartości

czy sie różni ....

baczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemano ziomki ;D

zastanawiam się tak czym się różni wznios a uszy

tylko żeby nie chodzi mi o to że niewiem które co jest bo to wiem tylko zastanawiam się co daje jedno i drugie a także co jest lepsze do szyboli i do elektryków

jak mógł by mi ktoś napisać do czego są uszy a do czego wznios

Opublikowano

Można ogólnie powiedzieć, że uszy dają lepszy efekt od centralnego wzniosu (bardziej na to powinni patrzeć szybowcnicy) jak np: chcesz latać w termice a nie masz lotek.

No i tak właściwie jest chyba łatwiej wykonać model z centralnym wzniosem niż uszami.

Jak robisz elektryki (np: jakieś klasyczne deprony) to dajesz sobie centralnie wznios, jego wielkość w zależności od tego czy masz lotki.

Jak robisz sobie np: prostego balsowego szybowca z sterowaniem tylko na ogonie to lepiej dać mu uszy i wznios centralnie tez. Chociaż przy takich modelach posługujesz się z reguły planami i tam masz wsio podane, co przy prostych (i często własnych) elektrykach nie "występuje" :) .

Naturalnie nie jest to regułą jakąkolwiek, ale jak popatrzysz sam na różne konstrukcje i się zastanowisz, to sobie wyrobisz zdanie na ten temat.

Opublikowano
wsio

:D:D:D:D:o:o:o:o:):):):lol::lol::lol: :twisted: :twisted: :twisted:

hahaha

czyli tak

do termiki lepiej mieć uszy

do zwyklego szybola uszy i wznios

a u ele lepiej mieć wznios

Opublikowano
Naturalnie nie jest to regułą jakąkolwiek

Ach... Nie...

Wzios dajesz po to, żeby poprawić stateczność modelu.

Pisałeś:

tylko żeby nie chodzi mi o to że niewiem które co jest bo to wiem tylko zastanawiam się co daje jedno i drugie a także co jest lepsze do szyboli i do elektryków

Więc pomyślałem to wiesz.

Widziałeś na pewno zdjęcia/plany wielu modeli - szybowców, lepszych i gorszych, elektryków, itd., więc o co chodzi :) .

Przytpatrz się, że np: proste modele maja wznios tylko w centropłacie, bo zależy bardziej na tym, żeby skrzydło było proste w budowie.

Z kolei "dobre" szybowce mają kilka miejsc zagięcia skrzydła, to dla jak najlepszych właściwosci lotnych.

Proste szybowce będą miały wznios w centrum jak i uszy.

Zagmatwanie to wszystko napisałem :? .

Opublikowano

aaaa już zrozumiałem

wznios daje tylko stabilność

uszy mają lepsze modele

a najlepsze mają i to i to

tak?????????????????????????????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.