Skocz do zawartości

jaki model na początek??? HELP

mlody25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się do was o pomoc ponieważ myślałem nad kupnem samolotu RC. Najpierw czytałem "RC Przegląd Modelarski" po 2 latach se myślę co ja ino czytam i czytam może by się coś kupiło?? mam kolegów którzy latają ale heli RC i też myślałem żeby nie polatać :D no ale na gadaniu się skończyło kiedy pewnego dnia (dokładnie 15.3.08r) standardowo pojechaliśmy na lotnisko ktoś nas uprzedził, mianowicie pan Andrzej ze swoim nowym akrobatem spalinowym i dowiedziałem sie ze taki samolot to jest może z połowę tańszy niż helik!!!!!!! No i postanowiłem kupić samolot i tutaj moje pytanie jaki samolot najlepiej kupić?? Mówią że najlepiej trenerka (cessna czy coś) a ja bym chciał emocji OK nauczę sie latać i co?? znudzi mi się i LIPTON, dlatego myślałem o kupnie jakiegoś akrobatą (np. formosa) ale bardziej jestem przekonany do spalinek (uwielbiam ten odgłos silnika i dymek puszczany za samolotem) no ale spalina ma swoją cenę a ja nie chce żeby mi wyczyściło portfel do cna a więc pomóżcie co na początek: trenerek elektro, akrobat elektro, czy akrobat spalina???

Opublikowano

Witaj

Najlepiej najpierw jakiegos gornoplata ele. Lub jakis motoszybowiec...nie ma sensu ladowac kasy w akro jak sie nie potrafi latac...Polecam Easy Stara itp..Wielu modelarzy juz sie nauczylo na nim altac :D i poszukaj na forum jest setki takich tematow jak ten (Jaki model na poczatek..)

Opublikowano
Najlepiej to najpierw regulamin poczytaj np punkt o avatarach.

potem uzupelnij profil. Wiek, z kad i takie tam pierdy

potem Duzo poczytaj forum w dziale dla poczatkujacych.

potem trenerek lub motoszybowiec.

a potem chocby Tomahawk. :D

Baxter

Opublikowano

Chyba raczej elektryk będzie lepszy. Po pierwsze tańszy, po drugie mniej kłopotu z takim silnikiem : dotarcie, regulacja itp. A zresztą bardzo często jest tak że pierwszy model nie lata zbyt długo (niestety) To może lepiej zbudować coś samemu, taniej Cię wyjdzie a i sama budowa niesie ze sobą dużo doświadczenia i błędów, które są na tym etapie bo już się ich nigdy nie popełni. A może byś się skusił na szybowiec? Koszty nie wielkie a LATA. Latając szybowcem też nabierasz doświadczenia. Musisz dużo poczytać naprzykład w dziale "od czego zacząć" takich tematów było naprawdę dużo.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A ja zacząłem 2 miesiące temu. Po 30 latach od pierwszych modeli... Zbudowałem Wilgę 2000 i po pierwszej próbie odłożyłem na półkę. Kupiłem i zmontowałem Minimaga - i jest super. Latałem już ze 30 razy i idzie mi coraz lepiej. Musiałem tylko przerobić na silnik bezszczotkowy (użyłem oryginalne łoże), bo miałem akurat taki silnik, regulator i akumulator (LiPol S3). Teraz doczepiłem kamerkę FlyCam2 i frajda jest jeszcze większa. A model jest niezniszczalny, obtłuczenia krawędzi natarcia naprawiam taśmą klejącą i latam dalej...

Wytrwałość zawsze się opłaca...

Darek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.