japko95 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zauważyłem, że na forum jest co najmniej kilka Toto-1, natomiast Toto-2 jest jakoś mniej popularny, chcąc więc mieć 2 metrowy szybowiec postanowiłem zbudować jego wersję powiększoną o 1/4. Od jutra mam nadzieję rusza fotorelacja, będę się posiłkował tym tematem http://pfmrc.eu/index.php?/topic/354-toto-2-nast%C4%99pne-pokolenie-reaktywacja-czy-jak-tam/page-13?hl=toto-2 (trzeba czytać od tyłu) oraz stroną motylastego. Do modelu nie planuję wprowadzać dużych modyfikacji, może dojdzie ster kierunku, być może oświetlenie w skrzydłach, a także w miarę możliwości będę chciał zrobić odkręcany statecznik poziomy. Skrzydła ze wzniosem jak podaje motylasty ok. 3 stopni (na jeden płat czy na całość?), koniecznie rozłączane, tu prosiłbym kolegów o wstawienie opisów, zdjęć mocowania bagnetu w modelu depronowym, rozważam kilka opcji, albo bagnet wygięty między dwoma dźwigarami, albo wklejona pod kątem rurka do dżwigara lub kilku pierwszych żeberek wykonanych ze sklejki.Edit: Rozważam też drugą opcję, czyli centropłat ze wzniosem na zero i tylko uszy ze wzniosem, mógłbym wtedy zrobić bagnet na 0 pomiędzy dzwigarami bez kombinowania.Planowane wyposażenie:silnik: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/46690-silnik-z-oriona/serwa: tower pro sg-92regiel: 30Apakiet: zippy compact 3S 2700mAhTu w tym miejscu jeszcze małe pytanko, coby forum nie śmiecić, co sądzicie o odbiornikach orange z hobbyking do Spektrum dx6i, którego planuje niedługo kupić? Sam nadajnik chcę mieć oryginalny, natomiast czytałem sporo dobrych opini o odbiornikach orange ale do apek Turnigy, ktoś miał z tymi spektrumowymi do czynienia? Wszystkie konstruktywne uwagi mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Miały być wczoraj są dzisiaj. Zdjęcia: Jakość taka sobie, robione telefonem, na nic innego w najbliższym czasie nie ma co liczyć. Przypomniałem sobie dlaczego nie znoszę ręcznego wycinania w sklejce . Z jakością tej wycinki tak sobie mam nadzieję, że najtrudniejsze już za mną . Wznios doczytałem po 3 stopnie na stronę. Ponawiam kilka pytań początkującego: 1. Jak w depronowcach łączycie skrzydła ze wzniosem? Czy może lepiej dać tylko uszy, a reszta na 0 stopni? 2. Jak zrobić odkręcany statecznik poziomy? Statecznik poziomy przykręcany do kadłuba na 2 śruby nylonowe powiedzmy fi3, a co ze statecznikiem pionowym? Przesunąć go do przodu (wg mnie brzydko to wygląda)? Czy może bawić się w jakieś połączenie na magnesy? Edit: 3. Co sądzicie o odbiornikach orange do spektruma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 1. Ja bym za proponował ci pomysł skaaza, czyli połówki skrzydeł łączone wręgą o kształcie V ze sklejki. Ewentualnie wygięty gwóźdź i w skrzydłach rurki węglowe. 2. Nie mam pojęcia. 3. Nie posiadam spectrum ale z tego co czytałem nie ma z nimi najmniejszych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ja do Spektrum zakupiłem Lemon rx od kolegi z forum cena coś kolo 60 zł na aukcjach też kiedyś był w podobnej cenie bardzo fajny odbiornik , w testach z orange chyba wypadł lepiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Piotr myślałem nawet o tym rozwiązaniu, podobne mam w toto-7 tylko tam skrzydła są sklejone na stałe, w sumie sklejka 6mm (taką mam) wylaminowana, po ok. 10cm w każdy płat będzie najtańszym rozwiązaniem i powinna dać radę... chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Rzeźbienia ciąg dalszy: To efekty prac dnia wczorajszego: A to już efekty z dzisiaj czyli z 2D robi się 3D: Niestety połączenia po sklejeniu CA klejone epidianem nie mam żywicy 5 ani 30minutoweji,a na razie cashu nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zielone paskudztwo zamienione na... szare paskudztwo, ale to chyba to samo, zresztą kolega robertus chyba w tym rzeźbi więc będzie dobrze Budowa powoli turla się do przodu, parę fotek: Wklejona część poszycia z której jestem zadowolony: A tutaj już trochę mniej: Wklejony pancerzyk od bowdena Pytanie o sposób demontowania statecznika poziomego przy założeniu, że statecznik pionowy jest zamontowany tak jak w planach, mam już pewien pomysł, ale na razie nie chce zdradzać, być może ktoś wpadnie na lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Myślę, że silnik, który planowałem dać będzie jednak za słaby, co sądzicie o tym abc-rc.pl/p/135/2676/silnik-emax-budget-2215-20-kv1200-260w-od-200w-do-500w-silniki-elektryczne.html myślę, że powinien być odpowiedni, zakładam, że zmieszczę się w 1100g wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Jak juz chcesz taniego emaxa to kup silnik z serii XA. Rzeczywiscie sa lepsze od tych budgetow. 850g ciagu ci wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Budget i XA to są te same silniki. Seria Budget to po prostu sam silnik, bez piasty, śrubek, goldów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Chciałbym raczej z abc-rc.pl jeszcze taki abc-rc.pl/p/135/3873/silnik-ipower-ibm2210-14-1200kv-55g-200w-max-18a-od-200w-do-500w-silniki-elektryczne.html trochę słabszy. Ktoś miał coś od ipower, jak z jakością? Lepsza od emaxów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 To praktycznie to samo, standardowa chińska średnia. To wszystko są "budżetowe" konstrukcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 To biorę emaxa, mam jednego i jestem zadowolony, jak dam mu śmigło 10x4,7 to będzie raptem 2A więcej brał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Jutro przychodzi paczka ze sklepu, w tym diody, ale ciągle nie mam wystarczająco lekkich przewodów żeby je zasilić, ale mam drut nawojowy do silnika fi0,3mm, nada się czy za cienki? Edit: Rezystancja 0,241 Ohm/m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Trochę czasu nie pisałem a w tym czasie kadłub totka został sklejony do końca, oklejony papierem śniadaniowym i pomalowany farbami lateksowymi, odpowiednio rozcieńczonymi. W statecznika pionowym została obustronnie wklejona taśma led biała, zostało jeszcze pomalowanie owiewki silnika oraz steru wysokości, poniżej parę fotek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Był dłuuuugi przestój, ale wracam, kadłub powoli się kończy, ale mam pytanie co mogło spowodować dziwną kruchość poszycia, po pomalowaniu? Malowane farbami lateksowymi do ścian nobilesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Te farby z natury są kruche, chyba że coś się zmieniło od czasu kiedy ja nimi malowałem . Ja zawsze do farby dodaję sporo tego specyfiku. Jest do dostania w prawie każdym papierniczym. Sprawia on że farby nabierają elastyczności i nadaje się do rozcieńczania lepiej niż woda Najczęściej stosuję go z pigmentami śnieżki - jak się trochę poeksperymentuje z proporcjami można otrzymać bardzo intensywny kolor Powłoka z takiej farby jest lżejsza od lateksu Mam nadzieję że pomogłem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Dzięki wielkie, trzeba będzie trochę farby zeszlifować, ale ta radę, do końca tygodnia mam nadzieję, w końcu skończyć ten kadłub Edit: A w Castoramie tego nie dostanę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 W mojej okolicy nie ma Castoramy i nigdy w niej nie byłem W budowlanych raczej nie będzie - to produkt z przeznaczeniem do konserwacji/zabezpieczenia obrazów na putnie Szukaj w dziale z farbami akrylowymi może będą mieli jakiś zamiennik Ewentualnie mógłbym kupić i wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Nie trzeba, ja z kolei nigdy w papierniczym nie byłem, muszę poszukać jakiegoś w okolicy Edit: Tak teraz pomyślałem, spoiwo akrylowe do farby lateksowej, da się? Edit2: To chyba to http://www.sklepmatejko.pl/product_info.php?cPath=101_409&products_id=4075 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi