Gość awiatik sosno Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Witam Od samego początku mojej przygody z modelarstwem lotniczym czyli od ponad 25 lat zajmuję sie historią modelarstwa i modelami historycznymi tzw. oltimerami, i już tak zostało. Ostatnio na stronie znajomego czeskiego modelarza /Martina Czyza/ znalazłem plan tego modelu i nie mogłem przejść obojętnie obok tego modelu: jest to plan modelu szybowca KONDOR z 1942 roku. W wersji oryginalnej model był w wersji swobodnie latającej, mój będzie zdalnie sterowany. Konstrukcyjnie model będzie z balsy, pokryty japonką / w oryginale był pokryty pergaminem/. To narazie tyle. cdn....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Halo Kostek Gdzie to sie zdobywa takie Kondory? Oltimery zawsze mnie interesowaly.Ostatnimi czasy przymiezam sie do szybowca z lat 60tych Sterus 5.Moze przez pszypadek spotkales kiedys plany tego Sterusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość awiatik sosno Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Witam Plany Sterusa gdzieś mam / chyba jeszcze- jeśli komuś nie pożyczyłem/. Tylko aby je odnaleźć to ..potrzebuję troszkę czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Halo Kostek To dobra nowina ze masz te plany,daj znac jak cos znajdziesz. A co do tej Czeskiej konstrukcji,to wlasni tak mogl by wygladac moj nastepny projekt Ale najpierw Sterus.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość awiatik sosno Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Znalazłem plany ale :STERUS-a 6 z książki "Budowa i pilotaż radio...." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Sterus-a 6 mialem i latal 30 lat temu.Dziekuje za fatyge. A ja szukam dalej STERUS-a 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość awiatik sosno Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Wolne rozmowy na temat Sterusa czas zakończyć i zająć się budową Kondora. wręgi wycięte, wręgi z balsy 2 mm i sklejki 3 mm- 2 szt. żeberka czekają na swoją kolej. Żeberka z balsy 1,5 mm i 3 mm. Kadłub dla zachowania odpowiedniej geometri będzie montowany na przyżądzie montażowym: podłużnice boczne:balsa 3x8 mm, górna i dolna balsa 3x5 mm. i to narazie na tyle. cdn........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość awiatik sosno Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Budowy Kondora ciąg dalszy. Narazie cały czas poświęcam - kadłubowi, a właściwie wzmacnianiu i nadawaniu ładnego kształtu listewki profilujące z balsy 2x3 mm a powyżej kolejne etapy tworzenia przodu kadłuba. I to by było narazie na tyle. cdn................ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość awiatik sosno Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam i kończę ten temat tak wyglądał szkielet przed oklejeniem poniżej gotowy model i po oblocie I to tak w skrócie. Więcej tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HuGuSiK23 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Czy ma Pan moze jakiś film z oblotu? Jestem strasznie ciekaw jak on lata. Chyba sobie go zbuduję. Strasznie mi się podoba. Czy mógłby Pan udostepnić plany? Pozdrawiam Hubert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Piekny, mazy mi sie cos takiego.. Piekny.. Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość awiatik sosno Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam plan można pobrać:tutaj Filmu z oblotu niestety niema, ale może coś da się nakręcić później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 A mnie się bardzo spodobał pomysł na stół montażowy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Super model wyszedł. Szczególnie godny podziwu jest zapał i misterna praca włożona w klasyczną konstrukcję. Chciałbym mieć taką cierpliwość by robić takie modele ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.