Gość awiatik sosno Opublikowano 18 Marca 2008 Opublikowano 18 Marca 2008 Witam Od samego początku mojej przygody z modelarstwem lotniczym czyli od ponad 25 lat zajmuję sie historią modelarstwa i modelami historycznymi tzw. oltimerami, i już tak zostało. Ostatnio na stronie znajomego czeskiego modelarza /Martina Czyza/ znalazłem plan tego modelu i nie mogłem przejść obojętnie obok tego modelu: jest to plan modelu szybowca KONDOR z 1942 roku. W wersji oryginalnej model był w wersji swobodnie latającej, mój będzie zdalnie sterowany. Konstrukcyjnie model będzie z balsy, pokryty japonką / w oryginale był pokryty pergaminem/. To narazie tyle. cdn.......
engelbert Opublikowano 19 Marca 2008 Opublikowano 19 Marca 2008 Halo Kostek Gdzie to sie zdobywa takie Kondory? Oltimery zawsze mnie interesowaly.Ostatnimi czasy przymiezam sie do szybowca z lat 60tych Sterus 5.Moze przez pszypadek spotkales kiedys plany tego Sterusa
Gość awiatik sosno Opublikowano 19 Marca 2008 Opublikowano 19 Marca 2008 Witam Plany Sterusa gdzieś mam / chyba jeszcze- jeśli komuś nie pożyczyłem/. Tylko aby je odnaleźć to ..potrzebuję troszkę czasu.
engelbert Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 Halo Kostek To dobra nowina ze masz te plany,daj znac jak cos znajdziesz. A co do tej Czeskiej konstrukcji,to wlasni tak mogl by wygladac moj nastepny projekt Ale najpierw Sterus..
Gość awiatik sosno Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 Znalazłem plany ale :STERUS-a 6 z książki "Budowa i pilotaż radio...."
engelbert Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 Sterus-a 6 mialem i latal 30 lat temu.Dziekuje za fatyge. A ja szukam dalej STERUS-a 5.
Gość awiatik sosno Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 Wolne rozmowy na temat Sterusa czas zakończyć i zająć się budową Kondora. wręgi wycięte, wręgi z balsy 2 mm i sklejki 3 mm- 2 szt. żeberka czekają na swoją kolej. Żeberka z balsy 1,5 mm i 3 mm. Kadłub dla zachowania odpowiedniej geometri będzie montowany na przyżądzie montażowym: podłużnice boczne:balsa 3x8 mm, górna i dolna balsa 3x5 mm. i to narazie na tyle. cdn...........
Gość awiatik sosno Opublikowano 21 Marca 2008 Opublikowano 21 Marca 2008 Budowy Kondora ciąg dalszy. Narazie cały czas poświęcam - kadłubowi, a właściwie wzmacnianiu i nadawaniu ładnego kształtu listewki profilujące z balsy 2x3 mm a powyżej kolejne etapy tworzenia przodu kadłuba. I to by było narazie na tyle. cdn................
Gość awiatik sosno Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam i kończę ten temat tak wyglądał szkielet przed oklejeniem poniżej gotowy model i po oblocie I to tak w skrócie. Więcej tutaj
HuGuSiK23 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Czy ma Pan moze jakiś film z oblotu? Jestem strasznie ciekaw jak on lata. Chyba sobie go zbuduję. Strasznie mi się podoba. Czy mógłby Pan udostepnić plany? Pozdrawiam Hubert
baxter12 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Piekny, mazy mi sie cos takiego.. Piekny.. Baxter
Gość awiatik sosno Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam plan można pobrać:tutaj Filmu z oblotu niestety niema, ale może coś da się nakręcić później.
-==PEGAZ==- Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 A mnie się bardzo spodobał pomysł na stół montażowy ...
malinn Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Super model wyszedł. Szczególnie godny podziwu jest zapał i misterna praca włożona w klasyczną konstrukcję. Chciałbym mieć taką cierpliwość by robić takie modele ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.