sebka34 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 tak sie zastanawiam czy zdadzą egzamin klapolotki na końcu skrzydeł oto model roz. 2050 mm dł 1100mm waga z wyposażeniem 1739g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Cześć Sebka, bawiłem się chwilę w klapolotki w motoszybowcu o tej samej rozpiętości i jakiegoś efektu rzucającego się w oczy nie zauważyłem, a co za tym idzie dałem sobie z tym spokój... Ale lepiej niech wypowiedzą się inni znawcy tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Lotki w górę - O.K. Lotki w dół (funkcja klap) to proszenie się o kłopoty. Ale wypróbować zawsze można. Lepiej na większej wysokości. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Myślicie lotki w górę ze model się spowolni i ustabilizuje jak na klapach, czy zacznie zadzierać do góry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Wszystko zależy od wielkości wychylenia, prędkości modelu oraz czy ten miks będzie na drążku czy przełączniku. W każdym przypadku model ustabilizuje się poprzecznie. Przy dużej prędkości modelu i gwałtownych dużych wychyleniach w pierwszym momencie model może wyskoczyć w górę a wraz ze zmniejszającą się prędkością przejść do opadania. Dlatego lepiej jest sterować tym na drążku obserwując zachowanie modelu. Jak zauważysz czego Twój model potrzebuje - możesz użyć miksu: klapy - wysokość. Zasadniczo tę funkcję używa się celem skrócenia lądowania i wyhamowania przed samym doziemieniem. Ale może też posłużyć do ucieczki z silnej termiki, zwłaszcza modelom, którym nurkowanie z dużej wysokości wyraźnie nie służy. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Myślałem o przełączniku ale masz rację fajnie by było najpierw sprawdzić jak będzie się zachowywał model przy płynnym wychyleniu . Możliwe ze w ogóle mu to nie posłuży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi