Skocz do zawartości

Kto lata na 2,4GHz???

Slawek_9000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dipol to po prostu promiennik. Czyli kawalek prostego druta o odpowiedniej dlugosci.

Jeden kawałek to unipol. 3cm to 1/4 fali, więc na pewno chodzi o dipol ale gdzie jego druga połowa?

• Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Diem: ja bardzo dobrze wiem jak działa dipol. Chodziło mi o twoją wypowiedź, z której dla niektórych mogło by wynikać, że dipol to jeden kawałek drutu.

Opublikowano
Diem: ja bardzo dobrze wiem jak działa dipol. Chodziło mi o twoją wypowiedź, z której dla niektórych mogło by wynikać, że dipol to jeden kawałek drutu.

I tu się z Tobą zgadzam to jest dość istotne niedomówienie.

Opublikowano
To trzeba bylo dopisac po prostu :P

No właśnie to dopisz że dipol w 2,4 GHZ to dwa odcinki proste które falami radiowymi zamykają pętle i żeby zostało to optymalnie wykorzystane to zaleca się montowanie ich względem siebie pod kątem prosty i najlepiej w płaszczyźnie poziomej modelu. Na pewno ktoś to przetestował stąd takie a nie inne zalecenia w instrukcji aparatury.

Opublikowano

Dlaczego w takim razie w przypadku tego odbiornika są równoległe do siebie? Gdyby to bardzo pogarszało zasięg, producent by chyba tak nie zrobił?

assan_receiver.gif

Oczywiście w przypadku wersji z długimi antenkami, można je rozmieścić optymalnie.

Opublikowano
Dlaczego w takim razie w przypadku tego odbiornika są równoległe do siebie? Gdyby to bardzo pogarszało zasięg, producent by chyba tak nie zrobił?

Obrazek

Oczywiście w przypadku wersji z długimi antenkami, można je rozmieścić optymalnie.

To może podaj w jakim systemie jest ten odbiornik i jakiej modulacji to Ci odpowiem.

Jak da się zauważyć w każdym systemie jest inaczej, a który system okaże się najlepszy to się przekonamy za jakiś czas. Bo tak naprawdę to jeszcze nikt nie wie.

Opublikowano

Jest to odbiornik pracujący w systemie ASSAN X8 2.4Ghz Radio System. Niestety nie udało mi się znaleźć nic na temat stosowanej modulacji.

Opublikowano

Bojler ze niby jaka petle?

Cobra ten Twoj odbiornik nie jest czasem nazwany parkflyer?

Troche info na temat systemow dalem kilka postow wyzej tylko ze wersja ENG.

Opublikowano
Jest to odbiornik pracujący w systemie ASSAN X8 2.4Ghz Radio System. Niestety nie udało mi się znaleźć nic na temat stosowanej modulacji.

Może to być tajemnicą producenta. Spektrum jest w systemie DSSS z modulacją DSM i DSM2 i anteny w odbiorniku są całkiem inaczej a nawet zastosowano satelitę. Sanwa jest w systemie FHSS z modulacją FSS, Futaba jest w systemie FASST jak modulacja tego nie wiem, może ktoś dopisze. Może system ASSANA wymaga takiego układu anten.

Jedno co jest pewnikiem to że żaden z tych systemów się nie zakłóca.

Opublikowano
Bojler ze niby jaka petle?

Juz mam taka mieszanine w glowie ze moze mi to Mareq wytlumaczysz? Ja zawsze uzywalem nazwy pojedynczej jako dipol dla kazdego promiennika.

Prosze wytlumacz mi to bo albo sam juz nie wiem co mowie oraz dlaczego kazdy z tych promiennikow dziala niezaleznie od siebie i naprzemiennie? Choc szczerze tego kawalka 3cm to chyba nawet promiennikiem nie moge nazwac :) edit. a moze po prostu "antena" ?:)

Cobra ten Twoj odbiornik nie jest czasem nazwany parkflyer?

Troche info na temat systemow dalem kilka postow wyzej tylko ze wersja ENG.

Używasz aparatury 2,4 GHz?

Opublikowano

Moge byc zlosliwy czy sie domyslisz?:)

edit - jednak mi sie nie chce o petli rozmawiac i tak ciagle dostaje odpowiedzi pytaniem na pytanie.

Opublikowano

Moge byc zlosliwy czy sie domyslisz?:)

Co z tą pętlą?

A jak myślisz do czego są dwie anteny w odbiornikach nie przypadkowo.

Opublikowano

A ja mysle ze poczytales wikipedie bo nazwalem antene dipolem i teraz wydaje Ci sie ze w odbiornikach jest antena dipolowa. Co Ty na to? Odbiorniki sa dual diversity to czemu mialaby byc jedna antena dipolowa niby?

Albo ja juz sam sie wkrecilem i sam nie wiem co mowie bo przestalem byc pewny czegokolwiek ;)

Opublikowano
A ja mysle ze poczytales wikipedie bo nazwalem antene dipolem i teraz wydaje Ci sie ze w odbiornikach jest antena dipolowa. Co Ty na to?

Odpowiem Ci tak jestem i z wykształcenia i z zawodu elektromechanikiem i elektronikiem. I dipol zawsze mi się wiąże z pętlą . Ale ja nie napisałem że w odbiornikach jest antena dipolowa, zapytałem tylko czy wiesz dlaczego są dwie.

Opublikowano
Odpowiedz wyzej ^^ Odbiorniki dual diversity

Skonczmy juz o tych dipolach :)

OK, ale chociaż odpowiedz mi czy używasz aparatury 2,4 GHz.

Opublikowano

Chociaz uzywam :) Futaba Fasst na dzien dzisiejszy ale czekam na dostawe i kupuje DX7 ze wzgledow ekonomicznych.

edit - tutaj niezly bajzel i jak ktos chcialby sie czegos dowiedziec to za duzo sie nie dowie :D

Jeszcze raz:

Futaba - odbiornik dual diversity

Spectrum - odbiornik dual diversity + ewentualnie drugi

Assan - "prawie jak" dual diversity bo uzywa anten na przemian

Sanwa - brak pojecia

W kazdym przypadku Anteny - o dlugosci 1/4 fali miedzy 2.4 a 3ghz - w zaleznosci od producenta. 30mm - 25mm

Anteny skierowane powinny byc w stosunku do siebie pod katem 90 stopni by lapaly pelny zasieg. W przypadku Spektruma z satelita - anteny odbiornika 90st do anten satelity.

W przypadku uszkodzenia anteny: w sklepach elektronicznych kupisz tzw.Srebrzankę (na cewki) ktora bedzie naodpowiedniejszym zamiennikiem.

Temat jak najbardziej do posprzatania. Wyedytowalem o tych dipolach :) Jesli jeszcze tutaj jakis blad zrobilem to dajcie znac i sprostujcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.