Jantar Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Posiadam balancer Shark PB-5 wersja v2.0/2007 kupiony do używania z pakietami akumulatorów FullyMax 3s1p i akumulatorami High-Power Align 3s1p. Akumulatory te posiadają inne wtyczki balansera niż adapter sprzedawany w komplecie z PB-5. Różnią się także od siebie kształtem i kolejnością biegunów "+" i "-" . Można co prawda dokupić do nich odpowiednie firmowe adaptery,ale chciałbym uniknąć teraz ich zakupu . Wraz z balanserem mam już kupiony kabel z wtyczką którą podpina się do balancera a druga strona jest wolna. Z wtyczki odchodzi 8 przewodów / 2 czarne i 6 czerwonych/. W akumulatorze jest wtyczka balansera z 4 przewodami. Jakie by należało wykonać połączenie aby było poprawnie? Do PB-5 dostałem instrukcję i polskie tłumaczenie jej wraz z rysunkami połączeń. Jednak jest to tak pokazane że ja nie mogę się z tym połapać. Czy zatem licząc kolejno przewody z PB-5 jako 1-2 czarny /-/ 3-8 czerwony /+/ oraz przewody wtyczki balansera od akumulatora FullyMax jako A- czarny /-/ B- żółty /+/ C- niebieski /+/ D- czerwony /+/ należało by połączyć 1 i 2 do A 3 do B 4 do C 5 i 8 do ED pomijając przewody 6 i 7 ? Czy też wystarczy połączyć ze sobą naprzykład: 2 do A 3 do B 4 do C 5 do D ----------- Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Dwa skrajne przewody w Shark PB-5 używane są do jego zasilania i muszą być podłączone. Podłączasz dokładnie tak, jak napisałeś: 1 i 2 (czarne) do A (minus pakietu, czyli pierwszego ogniwa) 3 do B (+ pierwszego i - drugiego ogniwa) 4 do C (+ drugiego i - trzeciego ogniwa) 5 i 8 do D (plus pakietu, czyli trzeciego ogniwa) Takie podłączenie jest do pakietu 3S. W przypadku większych podłączasz analogicznie przewody 6 i 7 do kolejnych odczepów z ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jantar Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Dziękuję za odpowiedź. Teraz bez problemu wykonam odpowiednią wtyczkę dla każdego z akumulatorów. ---------- Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.