Skocz do zawartości

Mini szerszeń czyli qad 250

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, właśnie skończyłem składać swojego pierwszego wielowirnikowca

Setu:

emax'y mt1806 kv2280

5x 3 gemfany

ecs 20A abc power wiem że wielkie ale jak ten poleci to chce je dać do większego

Multiwii 2,3 na arduino pro mini z mpu6050

3s 2200mah na zasilanie, docelowo chciał bym 1600 TG NANO dla zbicia wagi

DO tego kam denver ac1300hd, w przyszłości może fpv, ale to raczej na kolejnej ramie bo tym chcę nauczyć się latać.

Rama zrobiona dosłownie z tego co w szfkach zalegało @_@

Od dołu

Skl owocowa z pobl straganu - daje miejsce na rx orac kamerę

40mm wyżej laminat szkl/epok z wytrawionymi ścieżkami coby wszystko razem połączyć

25mm dyst. i kolejna wysokiej klasy półka rodem ze straganu warzywniczego z miejscem na lipo

waga rtf 520, do poderwania bestia potrzebuje ok 40% gazu

I tu zaczynają się schody..... pomimo kalibracji acc, oraz raczej małego jellow na nagraniu,

Po poderwaniu z ziemi

- jeśli gaz dodaje powoli to tył dostaje jakby więcej mocy i kończy się fikołkiem

- przy zdecydowanym dodaniu gazu model wpada w rotacje w osi z, a że jedyne starty jak narazie były w mieszkaniu to nie wiem jak się maszyna zachowa jak będzie miejsca w górę więcej....

Ale z pid'ami zapewne jeszcze mnie czeka zabawa

post-4182-142107042333_thumb.jpg

post-4182-142107047769_thumb.jpg

post-4182-142107050242_thumb.jpg

post-4182-142107065465_thumb.jpg

Opublikowano

Kalibracja regli z poziomu FC,

1500 na 3 z 5 kanałów (poza gazem i aux1)

startuje z włączoną stabilizacją (poziom niski na aux1, stan wysoki to horizon )

I tu kolejny problem, po przełączeniu aux1 szlak trafia kalibracje 2 regli, nie ma znaczenia czy w locie czy na ziemi

Gdzieś czytałem że multiwii od2,2 grzyzie się z płytkami mini, tylko teraz nie mogę tego znaleźć.

Jak znajde chwile to postaram się wgrać coś starszego

Opublikowano

Spróbowałbym wytrymować ACC "w tył", czyli przy wyłączonych silnikach dać gaz w maksymalnie w górę a drugi drążek w dół. Operację powtórzyć tyle razy, aż przestanie przy starcie uciekać w przód. 

Edit:

Można jeszcze raz skalibrować ACC poziomując wpierw copter za pomocą poziomicy przyłożonej do poszczególnych piast silników. Dobrze żeby płytka z mpu6050 była również zamocowana jak najbardziej w poziomie. Im więcej czasu minie od uzbrojenia silników do startu, tym bardziej będzie narastała kontra silników, dlatego lepiej startować w Acro i dopiero potem przełączyć na Horizon lub Stable. Przy pierwszych próbach warto na lekkim gazie sprawdzić zachowanie coptera trzymając go w ręku.

Opublikowano

Trymowanie acc z apki pomogło pozbyć się fikołków, niestety pomimo zabawy pidami rotacja przy szybszym wznoszeniu pozostaje - tak od 45 do 120stopni

smutna prawda jest taka że model przez ciężar jest pazerny na prąd, pakiet 2,2ah starcza na ok 3 -4 min zawisu oraz spokojnego kołowania wkoło nóg

Już zabieram się za projektowanie następnej ramy tym razem wszystkie silniki na jednej płytce

Zastanawiam się też czy samodzielnie dodawać baro i kompas do arduino jakie posiadam czy zbierać na pcb dedykowane

No i nie obyło się bez wypadku, a nawet 2

pierw ucieczka w krzaki przed pyskiem ciekawskiego psa, a potem pilot za bardzo oddał przepustnice i plastikowe gwinty puściły

Opublikowano

Nie przesadzaj, szerokość ramion jest taka w sumie normalna (zobacz inne tematy), większego rozstawu wirników nie trzeba jeśli ktoś nie wrzuca śmigieł 6 cali i większych, śmigła 5x3 gemfan są jak najbardziej ok. Środek ciężkości jest jak najbardziej zrównoważony ponieważ półki są trzy a ramiona są na wysokości środkowej centerplate. Ba, dolna półka ma nawet dłuższe dystanse od górnej, resztę roboty odwala kontroler, jeśli jest dobry to nawet kij od szczotki możesz pionowo przymocować i powinien jako tako polecieć.

Opublikowano

Witam

Konstrukcja ramy po wczorajszym twardym lądowaniu i tak zostanie zmieniona, bateria pujdzie pod dolną pułę, a górna zostanie zlikwidowana

Cały czas nie zapadła decyzja co z FC, rozbudwywać posiadane ardu czy zbierać kase na coś dedykowaneg

Opublikowano

W Twoim Arduino "siedzi" zapewne ATmega168 z 16kB pamięci. Mój szkic MW 2.3 z obsługą wyświetlacza OLED zajmuje w FC MultiWii 328P blisko 30kB (bez GPS i innych bajerów). Co do kupna FC, to na pewno już nie na tych prockach, jeżeli myślisz w przyszłości o rozbudowie. Mogą z kolejną wersją MW nie wyrobić.

Opublikowano

Mam

Arduino pro mini 5v z mega 328 oraz 16mhz

więc coś tam jeszcze wejdzie, poza acc mam ochote na baro kompas i sonar o gps narazie nie myślę

dokupienie tych 3 ostatnich to ok 50 pln z przesyłką

Nowe dedykowane i polecane na innym forum od krajowych dostawców zaczynają się chyba od 150-200

Zawsze najwięcej frajdy w tym hobby sprawia mi fakt że coś złożonego samodzielnie działa...

I to jest argumentem za składaniem z "puzli dla arduino "

ale notoryczny brak czasu przemawia za kupnem czegoś dedykowanego

Dodatkowo do zakupem skłania mnie fakt że niektórych kompilacji (np misia ) nie da rady posadzić na mojej płytce

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.