kill3ro92 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Witam, Chcąc jakoś się wyróżnić w gronie konkursowiczów wybrałem model, którego jeszcze w depronie nie widziałem na żadnym forum a jest to jak widać w tytule nasz polski samolot wielozadaniowy PZL 104 Wilga 35. Projekt zakłada użycie planów modelu o rozpiętości 2600mm, przeskalowany do ok.1100mm lecz nie jestem do końca pewien. Budowę zacząłem od wycięcia szablonów kadłuba i przypięcie ich do płyty depronu szpilkami, a następnie wycięcie go(starałem się jak najdokładniej ) Oto zdjęcie: Na tym zdjęciu już widać wycięte wręgi, jest ich 5 i stworzą razem z bokami kadłuba (mam nadzieje) chociaż coś co będzie wyglądać jak wilga: Tutaj widać już wycięte połówki kadłuba jak widać są w miarę równe, widać również wręgi: Tutaj klei się kadłub w całość, jak widać cążki i klucze imbulsowe robią zaokrąglenie i wyrównują linie kadłuba żeby była taka sama z 2 stron: Tutaj już kadłub w całości, jak widać jakoś się udało nic nie jest krzywo, wszystkie wręgi są idealnie prostopadle do boków kadłuba: Witam tak więc przez wczorajszą awarie porobiłem trochę przy Wildze, zostało wklejone wzmocnienie(podwójna podłoga) tam gdzie będzie pakiet i reszta de;ikatnej elektroniki, jak przyślą pakiet to zrobię jego jakieś sensowne mocowanie: następna fotka to juz gotowy i wstępnie oszlifowana podłoga, model nabiera kształtów: rzut od góry: rzut od tyłu: Witam, tak więc nie zrobiłem za dużo, ale wzmocniłem kadłub w miejscu gdzie skrzydła będą mocowane do kadłuba, jest to listewka balsowa 3x15mm o długościach odpowiednio 200mmi 105mm, stworzyło to taką skrzynkę, mam nadzieje, że to coś usztywni: Widać również sposób jak ochronić depron przed uszkodzeniami od ścisku, wystarczy dać depronową podkładka a ona załatwi sprawę: Statecznik Pionowy: Podklejony przód prawie gotowy do szlifowania: Witam robota idzie do przodu tutaj widać zaklejanie całego ogona samolotu, schnie pod obciążeniem. i następne ujęcie: Tutaj widać wklejone wszystkie wręgi i dźwigary(3x7mm sosnowa) chciałem zastosować jeszcze 3x3mm lecz zrezygnowałem fotka pokazuje połówkę skrzydła przed sklejeniem: Sklejone skrzydła i docięte lotki, została tam wklejona balsa 2mm aby usztywnić konstrukcje, tak samo lotki. I tutaj już oklejone, z poprowadzonymi kablami od serw:): Tutaj już widać sklejony kadłub z podwoziem i oklejony(narazie bez przedniej szyby) to zielone na zdjęciu zostanie zeszlifowane na szybę tylnią: I reszta: Ostateczna Prezentacja: Na koniec video pokazujące działanie sterów i silnika: http://pl.youtube.com/watch?v=1FknwuKzvUM Model na polowie gazu zaczyna sunąć na pełnym mało nie złamałem śmigła o krzesło:) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Witam tak więc przez wczorajszą awarie porobiłem trochę przy Wildze, zostało wklejone wzmocnienie(podwójna podłoga) tam gdzie będzie pakiet i reszta de;ikatnej elektroniki, jak przyślą pakiet to zrobię jego jakieś sensowne mocowanie: następna fotka to juz gotowy i wstępnie oszlifowana podłoga, model nabiera kształtów: rzut od góry: rzut od tyłu: I tutaj moje pytanie, jak zrobić mocowanie skrzydeł, na gumy czy na śruby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Lepiej będzie na gumy, guma będzie działała na całej długości, śruby punktowo.Kołki do mocowania gumy muszą być mocno wklejone w kadłub.Ja od wewnątrz kadłuba dawałem kawałki sklejki 0.8mm i w niej wierciłem dziury na kołki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 No to zastosuje Gumę, w środku dam wzmocnienia z balsy 3mm, trochę sosny i sklejkę 1.5 mm taką mam akurat. Dziękuje i pozdrawiam! Edit!: Witam znowu wychodzę z pytaniem, z jakiego pręta najlepiej zrobić podwozie do modelu? I jak odpowiednio go wzmocnić w środku, żeby po lądowaniu gorszej jakości nie zobaczył chowanego podwozia? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Następnym razem pamiętaj o kierunku nacięć na płytach depronowych. Tak wycięty kadłub będzie podatny na zwijanie się w harmonijkę - zwłaszcza dziób. Weź kawałek depronu i sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Nie no niestety wiem ale nie posiadam płyty depronowej o szer 80 cm. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 trzeba patrzeć co się kupuje kupując izoflor w komforcie często są rowkowane i wzdłuż i w poprzek wystarczy wybrać tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanacheim Freyr Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Oi ten depron jest i tak kiepski jakosciowo. I tak sie zwinie Nie przejmuj sie tym i tak bedziesz kilka razy doklejal nowy nos A jak masz duzo czasu to mozesz na nos prubowac wyprofilowac ladna maske cos takiego metoda jak w beaver'ze Jak oprzegladales forum to powinienes wiedziec o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 No wiem i tak mam zamiar zrobić. Niestety w swojej okollicy mam tylko ten depron. Postaram się go odpowiednio wzmocnić i zrobić ładny nos. PS.Kupuje w Leroy bo w castoramie jest rowkowany ale ten kruchy:( Dzięki za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanacheim Freyr Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 kurcze nazekacie na zielony arbiton ( o ile o tym mowa) a testy wykazuja ze jest o wiele mocniejszy. A ze sie lamie a nie wygina to plus bo mozna skleic krawedziowo a nie prostowac harmonijki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Skończone!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.