szymon horyczny Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 witam wszystkich! ponieważ jest to mój drugi post na forum (po powitalni) opisze Wam moje dotychczasowe przygody z modelarstwem. dość dawano zapragnąłem mieć własny samolot, a ze na porządna aparaturę nie starczyło kopiłem tanią tandetna zabawkę z allegro(taki czerwony dwupłat) niby czytałem o tym trochę ze to sie na początek nie nadąje ale jak to często bywa wydawało mi sie ze jestem mądrzejszy od bardziej doświadczonych i skosiłem sie na to;p "model" nie był wstanie nawet wystartować;p wymontowałem aparaturę(27 mHz :? )kopiłem akumulator kan 1050 i zrobiłem rwd 5. latał raczej tam gdzie chcial a nie tam gdzie ja ale co tam, miałem frajdę w końcu zostały z rwd tylko szczepy depronu. po pewnym czasie zrobiłem model prostego samolotu(tu jest jedno zdjęcie http://foto.onet.pl/9qlyr,4e46oc758cs8,ejvu8?D=1 ) z ta sama aparatura ale nie mogę narzekać bo latał bardzo dobrze na nim sie nauczyłem podstaw i wyrobiłem sobie odruchy w końcu padł silnik a ja znów na pewien czas odszedłem od modelarstwa. no to tyle jeżeli chodzi o moje początki trochę źle zacząłem kupując ta zabawkę za 200 zl ale co tam myślę ze jeszcze 2-3 modele na nią zrobię a potem może nabędę coś lepszego... narazie wystarcza a teraz do rzeczy jakiś tydzień temu dorwałem sie znów do zasobów depronu i stworzyłem prosty, hmm... właściwie to nie wiem czy motoszybowiec czy samolot ale jako ze wymiary raczej podpadają pod szybowca to nazwijmy to motoszybowcem;p tu znajdują sie 3 fotki http://foto.onet.pl/9qlyr,4e46oc758cs8,ejvu8?D=1 wczoraj bylem pierwszy raz go oblatać, no i coz mocny wyrzut poszedł z 10 metrow do przodu gdzieś 4 w gore a nagle skrzydla sie zlozyly :? no ale... sam sobie jestem winien bo bylem naprawdę naiwny myśląc ze 2 cieniutkie listewki balsowe dadzą rade złączyć polówki skrzydle wymieniłem balsę na sklejkę i tego samego dnia znowu poszedłem. przed lotem sprawdzam wychylenia lotek i coś mi nie gra... skręcam w lewo a lotki ustawiają sie tak jak do skrętu w prawo;p a na moim nadajniku nie ma czegoś takiego jak rewers;p mimo to sprobowalem lotu :crazy: poleciał z 10 metrów ale jak skręciłem to straciłem całkiem orientacje co sie dzieje i tylko postarałem sie jakoś posadzić model na ziemi po powrocie do domu rozkręciłem nadajnik i obróciłem kabelki. aż w końcu dzisiaj trzecia podejście... wszystko sprawdziłem... ok można lecieć 2 pierwsze razy za bardzo nie wyszły raz przeleciał z 20 metrów potem z 50 ale kończyło sie to kretem;p za 3 razem sie udało po jakis 2 minutach lotu trochę sobie przypomniałem o lataniu i oswoiłem sie z modelem lata bardzo fajnie z tym ze muszę wzmocnić skrzydła przy kadłubie bo przy mocniejszych skrętach wyginają sie gdzieś tak o 10 cm z każdej strony a w pewnym momencie usłyszałem nawet trzask depronu a po wyladowaniu okazalo sie ze jest lekko pęknięty ale to nie problem, nic poważnego 8) nawet trochę poszybował;p ale na ogol leciałem na silniku co do konstrukcji rozpiętość 170cm długość ok 100cm silnik speed400 z przekładnia 2,33 narzazie latałem tylko na śmigle 9x7 akumulator: baaardzo zużyte kany 1050 kadłub z depronu 6 mm kilka wręg i pare usztywnień skrzydla spod z depronu 6 mm 3 dźwigary plus listewka sosnowa górne poszycie depron 3 mm caly model obklejony papierem na wikol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon horyczny Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 witam ponownie samolot sprawdził sie także w roli nosiciela kamery dzisiaj po południu korzystając z ładnej pogody załadowałem na niego telefon z kamera i poszedłem na pola polatać. mimo ze przybyło 100 gram wagi wciąż latało sie łatwo i przyjemnie :wink: poza tym od pierwszego lotu zdążyłem złamać kadłub w dwóch miejscach, a także obkleiłem skrzydła czerwona taśma samoprzylepna co nieco polepszyło jego wygląd i wytrzymałość skrzydeł zaskoczyło mnie tez jak dobrze model szybuje, po dość silnym wyrzucie z reki na wyłączonym silniku przelatuje spokojnie jakieś 40 metrów przy okazji, żeby nie zakładać nowego tematu, możecie polecić mi jakiś nowy model? niekoniecznie coś prostego w pilotażu, bo troszkę latać już potrafię warunkiem jest cos na silnik klasy 400 (bo mam regulator razem z odbiornikiem) i 2 serwa (ster wysokości i lotki) myślałem nad jakimś depronowym pylonem pozdrawiam :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arki Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 witaj zobacz post Guppy bardzi fajny modelik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.