Skocz do zawartości

pierwszy spaliniak trenerek proszę o pomoc w zakupie

s.i.n.a.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie traktuje tego jako "bajery" tylko wygoda, do odpalenia modelu potrzebuje tylko rozrusznika (bez plątaniny kabli i aku żelowych) zasilonego podczepionym lipolem 3s. lewą ręką trzymam kadłub, kciukiem naciskam przycisk żarzenia, prawą rozrusznik, czysto, sprawnie i przyjemnie,

kciukiem puszczam przycisk, jak widzę że silnik przygasa to go dożarzam jeszcze.

nie sądzę, żeby w półtorametrowym trenerku trzeba było walczyć z wagą, zbędny balast to ołów, a zresztą kolega pyta z czego może zrezygnować na początku, znaczy optymalizacja kosztów.

Opublikowano

Ja nakładam żarnik na świecę, przykładam palec do śmigła ...szarpnięcie... i już :)

Spróbuj, to dopiero wygoda... i do tego mam lżejszy model ;)

Opublikowano

Ja zrobiłem sobie prowizoryczną skrzynkę startową - w środku niezbędne narzędzia(klucz do świec, nożyk, taśma, klej, śrubokręt itd), aku żelowy(7Ah), fajka i rozruchacz. Na pokrywie zamontowany mam mini panel startowy i... i jak dla mnie spisuje się świetnie. Kiedyś, wkładałem wszystko po kolei do plecaka, a teraz taka wygoda :) A więc i coś takiego mogę polecić ze swojej strony.

Opublikowano

Dzięki za opinie, kupię grzałkę przyda się także na później. Im mniej gratów na pokładzie tym potencjalnie mniej strat po krecie ;)

Mam jeszcze pytanie odnośnie wyłącznika zasilania odbiornika, czy powinienem go zamontować?

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie odnośnie wyłącznika zasilania odbiornika, czy powinienem go zamontować?

Myslę, że warto.

Ja w swoim modelu Kastorze 120 nie zrobiłem wyłącznika zasilania odbiornika i to był mój błąd. Teraz żeby odłączyć zasilanie od odbiornika muszę przewracać cały model na plecy i dopiero wtedy mogę odłączyć akumulator od BEC-a. Wystarczy zwykły przełącznik ON/OFF.

Opublikowano

Ok to wyłącznik też zamontuję, a w polsce gdziś dostanę taki ze złączem do ładowania?

A propo to następne pytanie przyszło mi do głowy, chciałbym się upewnić.

BEC służy do obniżania napięcia, więc jak daję pakiet 6v to go nie potrzebuję?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.