pawellukasz Opublikowano 15 Marca 2015 Opublikowano 15 Marca 2015 Witam, Zakupiłem ost. TGY 9XR z polskojęzycznym oprogramowaniem OpenTX. Nie mogę dojść ładu jak się ustawia aparaturę pod samolot/heli/szybowce. W TGY 9X nie ma problemu, wybór jest bardzo łatwy, intuicyjny. Tutaj nie mam pojęcia. Czy ktoś mi pomoże???
pawellukasz Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Opublikowano 15 Marca 2015 Polskie menu OpenTX w TGY9XR ma "umownie" 2 menu: 1. "lewe" - uruchamiane lewym przyciskiem po lewej stronie aparatury (tam gdzie są 4 przyciski: góra dół prawo lewo) to "lewe" menu ma 6 zakładek i służy ogólnie do ustawień wstępnych aparatury, tj.: - ustawienie radia - dźwięk, tryb, kontrast, alarmy...mode itd - trener, - wersja - inf o wersji oprogramowania, - przeł. - chyba diagnostyka przełączników, - we-ana - chyba stany wejść analogowych? - kalibracja Czyli razem 6. 2. "prawe" - uruchamiane prawym przyciskiem ww. przełącznika. To menu ma w wersji polskiej 9 zakładek, tj.: - wyb. modelu, - ustaw. - ustawienia nazwy, timerów itd... - fazy lotu, - DR/EXP - wiadomo o co chodzi, - miksery - jw., - limity - ruchy serw i rewersy (w wersji ang. rozbite na 2 zakładki), - krzywe - definiujemy je dla ruchów drążków, - przeł. log. - funkcje specjalne Czyli razem 9. W lewym menu w 1 zakładce od dołu są: - wybór mode: 1,2,3,4 - to jest jasne - tryb - i tu możemy wybierać różne kompilacje "czegoś" co nie jest opisane. Są to 4 odcinki ze strzałkami z dwóch stron, od lewej: poziomy, pionowy, pionowy, poziomy. Przy każdym z nich jest kółko. Wybieranie polega na podświetlaniu jednego do wszystkich i różne ich wzajemne kompilacje, łącznie 16 możliwości. Być może to jest właśnie to o co pytałem w temacie postu??
micro Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Tak to jest wybór Mode. Apropos "prawego" menu, to tych zakładek może być więcej. Jam man np.12. Zależne jest to od tego z jakimi dodatkami ściągniesz oprogramowanie.
pawellukasz Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Opublikowano 16 Marca 2015 No ja mam 9 zakladek - po polsku. Na stronie tylko taka wersja jest polska. A Ty masz którą wersję?Polską czy anglojęzyczną? Może uzgodnijmy fakty - z której strony ściągasz?
micro Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Mam wersję polską, z heli, telemetrią i komunikatami głosowymi. Wersja to : opentx-9xr128-frsky-heli-templates-audio-voice-potscroll-battgraph-ttsen-pl-2.0.15 . Pobieram programem OpenTX Campanion, tym do wgrywania softu. Tak wygląda konfiguracja w ustawieniach .
pawellukasz Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Opublikowano 16 Marca 2015 Dzięki, zainstalowałem teraz ten program. Co muszę mieć (ew. gdzie kupić?) żeby soft wgrać na aparaturę. Rozumiem, że na pewno kabel....ale jaki???
pawellukasz Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Opublikowano 17 Marca 2015 Ok, mam już programator avrusb z 6 pinową wtyczką, zainstalowany companion, na nim generuje oprogramowanie, ale przy wgrywaniu na radio pojawia mi się komunikat: Podejrzewam, że nie ma komunikacji między komputerem, a programatorem...pali tylko jedna dioda, ta od zasilania, a druga - zielona, nie. W materiałach na you tube pali się zielona - dioda oznaczająca pracę programatora. Poniżej zamieszczam ustawienia dla programatora. W menadżerze urządzeń jest komunikat, że sterownik jest w porządku.
pawellukasz Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Opublikowano 23 Marca 2015 I jeszcze jedna sprawa, żeby wgrac nowy soft do turnigy to stary muszę najpierw kasować? Ewenrualnie jak?
Rekomendowane odpowiedzi