szymon horyczny Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 witam po motoszybowcu przyszedł czas na coś szybszego i tak od pewnego czasu chodzi mi po głowie pomysł na depronowy pylon kadłub chciałbym wykonać na konstrukcji 2 płytek depronu 6 mm sklejonych na krzyż wzdłuż których były by wklejone okrągłe wręgi a na koniec cały kadłub obkleiłbym depronem 3 mm (nie jestem pewien czy wyraziłem sie dość jasno :oops: ) ale nie kadłub jest moim zmartwieniem a skrzydła jak narazie wszystkie modele które wykonałem miały tak zwany profil co ręka dala przez co wolałbym w końcu zrobić jakiś sensowne skrzydlo z pozadnym profilem macie może pomysł co by można było zastosować w takim skrzydle? rozpiętość gdzie tak do około 70-80 cm cięciwa kolo 10-12cm w najgrubszym miejscu myślę ze profil nie przekroczyłby 10 mm a na końcówkach skrzydel kolo 3. konstrukcja skrzydła była by chyba mieszana balowo-depronowo-papierowo-wikolowa :crazy: doradźcie jakiś sensowny profil a może coś mi z tego wyjdzie ;D pozdrawiam serdecznie
Emil Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Może jednak warto balse? koszt to około 30zł i masz spokój. Co do modelu to może sciągnij plany lub poproś kogoś o plany. PS. przypatrz sie jak inni buduja .Jest tu pare wątków z budowy pylona.
szymon horyczny Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2008 kadłub chce wykonac z depronu poniewaz chce sprawdzic taka koncepcje budowy z depronu to znaczy kadlub bedzie mial calkowicie okragly przekroj, na ogol widac depronowo model eo "skrzynkowej" konstrukcji, ja chce sprobowac czegos innego natomiast co do skrzydel sam jeszcze nie wiem myślałem nad czymś takim: krawędź natarci i spływu balsowa (oczywiście wyszlifowana pod zadany profil) połączone to ze sobą by było żeberkami balsowymi ewentualnie cinkimi sklejkowymi a miejsce miedzy nimi było by wyplenione wyszlifowanym depronem na koniec papier na wikol. albo inna możliwość: obkleić cienka balsa. taki trochę głupi pomysł ale co tam może cos sie uda;p tylko nie wiem jaki profil bedzie do tego najlepszy;p może po prostu bardzo cienki clark y? było by to wtedy nawet proste w wykonaniu po spod płata byłby cały plaski.
Emil Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Majstruj jak chcesz ale moim zdaniem depron to niezbyt się spisze w takim modelu.To musi być trwałe bo to jest model który lata bardzo szybko , podczas lotu może być trach. Nie obraź się ale to jest moje skromne zdanie.Inni może i bedą uważać ze się uda , ale nie chce wyjść na durnia.
robraf Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 ja bym dał profil naca 006 taki mam w swoim pylonie rozp 76cm dl 65cm masa modelu skrzydło: 96g kadłub 96g cięciwa okolo 16cm pzy kadłubie i okolo 10cm przy weższym miejscu a końcowki na półokrągło
szymon horyczny Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2008 no wiec właśnie... waga... :? moje wyposażenie to licząc na oko: akumulator 170 g silnik+kołpak+śmigło niecałe 100g, 2xserwa 20g i odbiorniki ze wszystkimi kabelkami 30 co w sumie daje około 300 gram i raczej nie da rady w żaden sposób tego zmniejszyć. załóżmy ze kadłub i skrzydło zmieści sie w 150 g to czy model o wadze 450g i powierzchni skrzydła około 9 dm kwadratowych będzie lotny? to daje około 50 gram na 1 dm kwadratowy :shock: dodam jeszcze ze akumulator to kany 1050 a silnik 4-setka z jakimś śmigłem 5-6 calowym
robraf Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 sprzedaj kany i zainwestyj w li-pole za okolo 50zł kupisz sobie pakiet 2s (7,4v) 1800-2200mah a waży nieporównywalnie mniej mozesz kupic też zamiast tych 2200 np 1300mah 7,4v to taki li-pol waży okolo 100gram
szymon horyczny Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2008 postanowiłem sobie narazie więcej niż parę zloty na klej czy inne drobiazgi, w modelarstwo nie inwestować gdyż mam pewne plany związane z lotnictwem w skali 1:1 a do li-poli dojdzie jeszcze ładowarka i znów sie uzbiera większa sumka tak wiec narazie korzystam z tego co mam :wink: tu na stronę wrzuciłem taki poglądowy rysunek jak pylonik będzie mniej więcej wyglądał http://foto.onet.pl/9qlyr,4e46oc758cs8
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.