hubert_tata Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Alchemique zapytał mnie co to za choinka w wątku o Łosiu? Pokażę kilka zdjęć, jak z 1 listewki 10x10 i 1 płyty depronu 6mm zrobić w kilka godzin coś do latania. 1. Choinka wymiary 600x900mm, SC 450mm od przodu (czyli w środku ) waga "płatowca" 120g, do lotu u mnie 350-400g, napęd GWS EPS 350, śmigło GWS 9070, zasilanie lipol 2S1500mAh, 2 serwa Jamara (klasy 8g), regulator Speed 400, odbiornik Hitec HFD08RD Podstawą wytrzymałości jest listewka sosnowa 10x10 przyklejona na całej długości, oraz dźwigar z balsy 3mm naklejony na depron. Całe RC mocowane na taśmę dwustronną. widok z dołu: widok z góry: Kilka fotek z lotu: Na tym napędzie w locie: niechętnie wykonuje pętle, beczki po kilka na sekundę, lot plecowy bardzo łatwy, wznoszenie słabe, szybkość mała. 2. Odrzutowiec Tu mam mniej danych, ale model powstał przez "przycięcie" Choinki i zastosowanie lżejszego sprzętu oraz wydajniejszego napędu ( i oczywiście przemalowanie) wymiary około 500x750mm, waga do lotu poniżej 300g, napęd przeróbka CD, śmigło 6x6 (ucięte z większego GWSa) przy zasilaniu lipol 3S1300mAh, śmigło GWS 8060 przy zasilaniu lipol 2S1500mAh, regulator TowerPro 15A, Jeti 18A 2 serwa klasy 8g odbiornik Jeti Rex 5 Szcegóły konstrukcji: Fotki z lotu: W locie: model dosyć szybki, na 3S i śmigle 6x6 trudny do opanowania (przynajmniej dla początkującego pilota, jakim wtedy byłem). Zmiana na 2S i śmigiełko 8060, oraz dodanie czegoś w stylu wingletów w ostatecznej wersji trochę go uspokoiło. PS Oczywiscie nie mam takiej dobrej pamieci Opis jest na podstawie notatek z tamtego okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Normalnie MIstrza masz u mnie za tą choinkę Możesz teraz jak zobaczysz mikołaja z zaprzęgiem reniferów zbliżającego się do twego domu i jak wyczisz że ma on za mały worek z prezentem dla Ciebie i rodzinki. To poroponuje zaparkować mu tą choinką w zadku :wink: co może go zmobilizuje go uszykowania większego wora z prezentami. Pomysł choinki bardzo oryginalny :roll: i nawet Lata :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Jak na włożoną pracę latało toto całkiem dobrze Zrobiłem jeszcze zdjęcie od dołu (tego co zostało z samolotu): widoczne zabiegi ustateczniające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginall Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 teraz to wyglada jak lotka :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.