Michał K. Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Jakiś czas temu znalazłem plany depronowego orzełka. Włożyłem do niego bebechy z pioneera- lata pięknie. Zacząłem buszować w internetach w poszukiwaniu kolejny latających zwierzątek. Trafiłem a to coś: Wrzuciłem do SolidWorks'a i wyrysowałem coś takiego ciut większego opartego o profil Kfm-3: Po jednym wieczorku rysowania zaczęło się cięcie i klejenie pianki na soudal 66A: kable serw schowałem w drugim stopniu skrzydła i dodałem listewkę sosnową 6x3 mm: z gładkiego depronu 5 mm wykonałem Statecznik pionowy: tak wyglądał w miarę poskładany: Pierwszą poprawką jaką wprowadzę do projektu to przesunięcie nieco głowy w tył bo akumulator wylądował za SC który ustaliłem sugerując się planami z sieci Pierwsza próba: Model przy skręcie wpadał w nie wiem jak to nazwać "korkociąg? " Dodałem Statecznik pod brzuszkiem: Tym razem model strasznie ciążył na ogon, leciał na śmigle i wylądował na ok 10-12 metrach. Z pomocą przyszedł sąsiad z długą drabiną (moja była za krótka), zmajstrowałem 8 metrową tyczkę i udało się model zrzucić na ziemię. Jedynym uszkodzeniem były urwane przednie łapki. Trzecia próba, akumulator przesunięty nieco do przodu, zaczynało się obiecująco jednak odmówił współpracy i odpadła dźwigienka jednej z lotek. Jutro dalej będę walczył z prototypem. Na koniec kilka danych modelu: Rozpiętość ok 730 mm Długość ok 900 mm Masa 480 g Serwa na lotkach 9g Serwo SW 13g Silnik i regulator: Redox 850/1400 + Redox 40A dużo za duży do tego modelu, odziedziczył go po innym modelu. Docelowo ma być to emax 2812 i reg. 20A 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Model fajny, ale gdzieś widziałem caaaaaaały temat o tym modelu u nas na forum Kilka stron już tam było. Zaraz znajde ;]Oto pierwszy temat: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/15744-wiewi%C3%B3rka-rc/ Widziałem jeszcze chyba gdzieś jeden temat o tym... a może to było na innym forum Edytowane 22 Lipca 2015 przez Donaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Znalazłem to w tamtym temacie: http://modelerc.info/modele/wiewiorolot/ Jutro będę cały dzień katować tą sztukę. Własnie doklejam górne poszycie kadłuba/głowy. Rozpiszę co i będę eksperymentować dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Dzień prób drugi i ostatni Przesunąłem akumulator jeszcze ciut do przodu. Wyrzucam model. Leci w linii prostej już nie zadziera do góry. Wykonuję skręt i w tym momencie model obraca się na plecy i daje nura w ziemię: Efekt: Ułamany wał silnika, wyrwane lotki i ogon. Jak dla mnie nielot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Nielot i nie wiewiórka hehe , dobrze że w temacie napisałeś co to ,bo tak nawet z moją fantazją ciężko by było określić jaki to zwierz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Co do tego czy to zwierz to chodziło o taką wiewiórkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar.nod Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Witam. Bardzo fajny temat na wakacje. Model w 100% realistyczny. Na Twoim filmie widać,że ciągnie ją do lasu. Zapomniałeś,że ona nie lata,tylko przeskakuje z drzewa na drzewo na dużą odległość, i to osiągnięte zostało. Tak czy siak,na wakacje fajny temat . Pozdrawiam. Zbuduj jakąś czarownicę,one w bajkach latały na miotłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Tu poszukaj http://rcplans.ru/ ,spotkałem się na tej stronie z plnami latających psów ,kurczaków i innych dziwadeł . Może coś Cię zainspiruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Dzięki, coś na pewno znajdę ale do wiewiórki jeszcze wrócę. Nie poddam się tak po pierwszej sztuce chodziło mi jeszcze po głowie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 kąt silnika ster wysokości zrobiony z ogona i nie kompletny statecznik pionowy wiewióra to fajna sprawa ale nie jest najlepiej latającym sprzętem ale jako ciekawostka może być moja ma już 5 lat i ma się całkiem dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi